Urmările unei investigații Recorder. Dosar penal la Pielești și toți banii dați înapoi

Alex Nedea Investigatie

Avem vești despre un caz prezentat acum patru luni în investigația Recorder „Alianță demnă de Caragiale în Dolj. PMP, PSD și USR – unite pentru a mușamaliza o investiție eșuată”

Vă spuneam atunci povestea Danei Idita un funcționar din comuna Pielești, administrator la compania de apă-canal din localitate. Idita descoperise mai multe nereguli la rețeaua nou construită în comună din fonduri europene. 

Ca răspuns, o parte dintre consilieri în frunte cu primarul, în loc să o felicite, s-au coalizat pentru a o demite. Planul a eșuat în ultimul moment când, la apariția camerelor Recorder la ședința consiliului local, o parte dintre consilierii locali au dat înapoi. 

S-au întâmplat lucruri importante între timp:

  • Parchetul European a deschis dosar penal la Pielești și zilele trecute procurorii au făcut primele audieri în acest caz. 
  • inspectorii anti-fraudă din cadrul Agenției pentru Finanțarea Investițiilor Rurale (AFIR) au fost  pe teren la Pielești și au făcut un control. Rezultatele inspecției au sosit acum două săptămâni la primăria Pielești și au provocat agitație la nivelul conducerii. Concluziile raportului de control arată că descoperirile Recorder se confirmă. „Din verificările pe teren se constată nefuncționalitatea întregului proiect. Atragem atenția, de asemenea, asupra componentei sistemului de canalizare inclusiv a pompelor și a reactorului biologic, cu care au fost dotate stațiile de pompare și respectiv stația de epurare, acestea fiind subdimensionate și nu-și îndeplinesc rolul, făcând ca sistemul de canalizare să fie nefuncțional”, se arată în raport.

Până vor fi găsiți vinovații pe latură penală pentru acest dezastru, AFIR a somat primăria Pielești să returneze întreaga sumă investită în proiect: peste 5.000.000 de lei, urmând ca primăria să poată recupera în instanță prejudiciul de la firma care a realizat proiectul.

Comuna Pielești se alătură altor 500 de comune de la care statul român trebuie să recupereze prejudicii în valoare de peste 110 milioane de lei, bani dați prin AFIR.

Interesant este că 20% din această sumă trebuie recuperată de la comune unde s-au constatat nereguli după ce acestea au fost prezentate  inițial în cadrul unor investigații Recorder.

În top 10 comune după sumele care trebuie returnate, primele patru poziții sunt ocupate de primării care apar în materiale Recorder și unde inspectorii AFIR au fost în control după ce au aflat povestea lor din investigațiile noastre. Ca și la Pielești, și în celelalte cazuri inspectorii AFIR au confirmat ilegalitățile prezentate de Recorder. 

Top 10 comune după sumele ce trebuie returnate în urma controalelor AFIR

Tabel Datorii Afir

PS: Vă mai amintiți că printre consilierii locali care s-au menținut pe poziții și au votat pentru a scăpa de Dana Idita a fost și consilierul USR  Cristian Gherasim? Și cu el s-au mai întâmplat lucruri între timp. Acesta a fost demis din partid la scurt timp după publicarea materialului Recorder. Ulterior Gherasim a găsit înțelegere la partidul AUR: deputatul AUR Ringo Dămureanu i-a luat apărarea lui Gherasim printr-o declarație politică în care se reclamă „execuția fără drept de apărare” din USR a consilierului Gherasim.

O variantă a acestui text a apărut de dimineață în newsletterul săptămânal al Recorder, la rubrica (Po)veștile Recorder. Dacă vreți să nu ratați texte similare despre ce se mai întâmplă în urma investigațiilor noastre sau despre ce se mai întâmplă în redacția noastră, vă puteți abona aici și în fiecare sâmbătă dimineață veți fi la curent cu știrile săptămânii, explicate și puse în context. Plus recomandări de la echipa noastră.

Total
0
Shares
Comentarii 2
  1. Va mai dau un “pont”, tot pe bani europeni si tot la Pielesti. De fapt, in acest caz, caracatita pare a avea tentacule uriase. Este vorba despre intocmirea cadastrului in aceasta comuna, cadastru realizat din …birou. Proprietati a caror existenta era de cel putin 100 ani , au fost faramitate . Oamenii sunt total nemultumiti, vazand ca pe terenurile lor, mostenite de la bunicii si strabunicii lor, sunt alti proprietari.

  2. Dacă tot suntem la capitolul “furt de bani europeni în România rurală”, vă sfătuiesc să aruncați un ochi și la proiectele de digitalizare pe care le-au inițiat satele și comunele noastre, și cum toate localitățile din țară cumpără același software cu 300 000 euro bucata. Practic, fiecare primărie își face site web, toate sunt la fel sau cu diferențe minimale, dar în loc să cumpărăm același sistem și să-l instalăm pentru toate, ei s-au hotărât să le cumpere separat pentru fiecare în parte. Găsiți proiectele în SEAP, la categoria IT, digitalizare, etc… Și la caietul de sarcini se fură din pix, evident, dar nu mai intru în detaliile tehnice 🙂

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
Jurnalist vs influencer
Alex Nedea Recorder

Jurnalist vs influencer

Vreau să îi mulțumesc lui Marian Godină și să vă povestesc despre cum fac

Următorul
Cine sunt eu să vorbesc despre muncă?
Cum Să Îți Găsești Meseria

Cine sunt eu să vorbesc despre muncă?

În una din zilele anului trecut eram la coadă la casa de marcat într-un mall

You May Also Like