Corupție în numele Domnului. Ce se schimbă?

Alex Nedea Ancheta

Cele două investigații din seria Recorder “Corupție în numele Domnului” a dus la deschiderea a două dosare penale de către procurorii Direcției Naționale Anticorupție, dar nu numai atât.

DNA Constanța a anunțat că Înaltpreasfințitul Teodosie, Arhiepiscopul Tomisului, este cercetat penal pentru presupusa săvârșire a infracțiunii de cumpărare de influență. Procurorii îl acuză pe ÎPS Teodosie și pe unul dintre consilierii săi că i-au promis unui presupus om de afaceri un comision de 20% dintr-o finanțare de 800.000 de lei. Decizia vine după publicarea .

De asemenea, DNA Bacău a început cercetările în cazul celui care vorbește despre șpăgile care se dau pentru obținerea unor posturi de preoți parohi.

Dar cele două episoade nu au produs schimbări nu numai la nivel penal, ci și bisericesc. 

Ieri Cancelaria Sf. Sinod al Bisericii Ortodoxe Române a anunțat printr-un comunicat că a decis să facă niște modificări în Regulament pentru a putea sancționa faptele de corupție pe linie bisericească.

Da, ați auzit bine. Aflăm, implicit, că până acum nu exista nici măcar o bază legală ca persoanele corupte din Biserică să fie sancționate de Biserică!

Citez din comunicatul Cancelariei: „s-a constatat că în Regulamentul autorităților canonice disciplinare și al instanțelor de judecată ale Bisericii Ortodoxe Române, nu sunt prevăzute ca abateri fapta sau tentativa de corupție materială, deturnarea de fonduri, obținerea ilegală de fonduri, darea de mită, luarea de mită, traficul de influență și cumpărarea de influență. Rezultă, așadar, că este necesară completarea Regulamentului autorităților canonice disciplinare”.

De ce e importantă această decizie? Sunt jurnalist de 20 de ani și în ultimii zece am publicat mai multe articole despre corupția unor reprezentanți ai Bisericii. Până acum reacția BOR a fost de negare. Uneori, în loc să abordeze problema semnalată, era atacat cel care semnala. Îmi aduc aminte că prin 2009, după ce am publicat o anchetă pe această temă, am primit un drept la replică care avea parafa Patriarhiei și titlul: „Interpretări viclene și veninoase la adresa Bisericii”. Din nou, nu conținea nimic despre fondul problemei.

Acum e prima dată când eu văd că Patriarhia e receptivă la investigațiile de presă, constată o problemă și comunică faptul că dorește să găsească instrumente pentru a o îndrepta. Este un pas important pentru a mai face ordine în această instituție atât de importantă pentru milioane de oameni.

PS: Protopopul Ioan Bârgăoanu, personaj în una din cele două investigații, a fost demis de Arhiepiscopul Romanului și Bacăului. Arhiepiscopul lui e încă în funcție, deși unele surse de la Patriarhie declaraseră inițial că va fi înlăturat din funcție după acest episod rușinos. Poate nu s-a întâmplat pentru că cineva s-a împiedicat de lipsurile din Regulament.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
1 Decembrie. Câtă fericire e în România?
Următorul
Cum intimidează mafia lemnului un cetățean care reclamă tăieri ilegale de arbori
Masina Rasturnata De Mafia Lemnului

Cum intimidează mafia lemnului un cetățean care reclamă tăieri ilegale de arbori

Mașina unui sătean din Bucovina a fost distrusă pentru că a reclamat posibile

You May Also Like