Cum intimidează mafia lemnului un cetățean care reclamă tăieri ilegale de arbori

Mașina unui sătean din Bucovina a fost distrusă pentru că a reclamat posibile tăieri ilegale de arbori
Masina Rasturnata De Mafia Lemnului

Mafia lemnului din Bucovina  lovește din nou. Azi dimineață, la prima oră, un localnic care a reclamat un posibil furt de lemne din parcela unui pădurar de la Ocolul Silvic Dealu Negru, s-a trezit la câteva ore de la reclamație cu mașina din ogradă făcută praf. Principalul suspect: chiar pădurarul.

Daniel Gheorghiu, un localnic de 35 de ani dintr-un sat aparținător al orașului Broșteni, județul Suceava, a sunat aseară la 112 să reclame un posibil transport ilegal de lemne. A observat pe drumul public un camion care transporta pe întuneric mai mulți arbori proaspăt tăiați. „Am verificat numărul de înmatriculare în aplicația Inspectorul Pădurii și în momentul ăla camionul nu apărea cu vreun aviz emis. Am zis că e ceva suspect și am sunat la 112”, povestește Daniel Gheorghiu.

Daniel Gheorghiu 1

Din ce spune Gherghiu, camionul venea încărcat dintr-o pădure păzită de Alexandru Scurtu, pădurar la Ocolului Silvic Dealu Negru, ocol privat.

După ce a făcut reclamația, omul și-a parcat mașina în fața porții și s-a dus liniștit la culcare. Dimineața, când s-a trezit, și-a găsit mașina în curte făcută praf și răsturnată cu roțile în sus. Omul spune că nu a auzit peste noapte nimic, căci autovehiculul era destul de departe de locuința unde dormea. La fața locului se puteau vedea urmele unor roți de mari dimensiuni specifice unui TAF (un tractor folosit, de obicei, în exploatarea forestieră). Localnicul a anunțat poliția, dar spune că timp de 12 ore nimeni nu l-a chemat la declarații. „Le-am zis celor de la poliție să vină în deal la mine să identifice TAF-ul. Mi-au zis că nu pot să îl identifice”, povestește Gheorghiu care, convins că polițiștii vor să îl protejeze pe pădurar, a hotărât să anunțe presa.

L-am sunat în această după-amiază pe pădurarul Alexandru Scurtu, să aflăm versiunea lui. Acesta a negat orice legătură cu incidentul și ne-a spus că nici măcar nu l-a căutat poliția. Apoi, enervat de insistențele noastre, ne-a închis telefonul în nas nu înainte de a se arăta extrem de revoltat: „Dar ce? Voi sunteți de la poliție să mă întrebați pe mine?!”.

Așadar, din ce spune atât victima Daniel Gheorghiu cât și posibilul făptuitor, polițiștii de la Broșteni nu l-ar fi audiat pe principalul suspect nici după 12 ore de la incident. Și, pentru că din informațiile adunate părea că nici nu se chinuiseră prea tare să identifice TAF-ul cu care s-a comis fapta, am decis să sun să cer un punct de vedere de la superiorii lor de la Inspectoratul Județean de Poliție Suceava, de care aparțin polițiștii de la Broșteni. Cei de la biroul de presă mi-au cerut un răgaz de documentare, lucru, de altfel, firesc. Iar în timpul răgazului de documentare s-a întâmplat o minune: „M-au sunat brusc polițiștii de la Broșteni că vin până la urmă la deal să mergem să căutăm TAF-ul”,  îmi spune Gheorghiu bucuros de schimbarea de atitudine a oamenilor legii.

Cei de la IPJ Suceava mi-au transmis ulterior că s-a deschis un dosar penal pentru infracțiunea de distrugere, că s-a făcut cercetare la fața locului, s-a identificat pe o cameră de supraveghere un TAF la ora unu dimineața, utilaj care se deplasa probabil spre locul faptei. Întrebat dacă nu cumva polițiștii plecă cam târziu pe teren să caute utilajul cu care s-a comis fapta, purtătorul de cuvânt, comisarul-șef Ionuț Epureanu, mi-a transmis că  „dinamica și termenele de executare sunt coordonate prin procurorul de caz din cadrul Parchetului de pe lângă Judecătoria Vatra Dornei”.

Cazul, poate aparent unul minor, capătă o semnificație aparte pentru că vorbește despre felul în care polițiștii reușesc să impună ordinea în această zonă a țării.

Pădurarul Alexandru Scurtu lucrează la Ocolul Silvic Dealu Negru. În septembrie 2021, la câțiva kilometri distanță, doi angajați de la acest ocol au agresat un activist de mediu, Tiberiu Boșutar, și doi jurnaliști, Mihai Dragolea și Radu Mocanu. Aflați într-o pădure din zona Broșteni, cei trei  filmau pentru HBO un documentar despre tăierile ilegale de lemne când au fost atacați de silvicultori și bătuți până au ajuns la spital cu răni grave. Ulterior am reușit să demonstrăm printr-o investigație publicată de Recorder că cei de la Ocolul Silvic Dealul Negru aveau de ascuns în pădure mai multe tăieri ilegale de arbori. Agresorii jurnaliștilor sunt în continuare în libertate. La fel și făptașii tăierilor ilegale descoperite de noi atunci.

Mai jos , un scurt video cu felul în care Daniel Gheorghiu și-a găsit azi dimineață mașina .

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
Corupție în numele Domnului. Ce se schimbă?
Alex Nedea Ancheta

Corupție în numele Domnului. Ce se schimbă?

Cele două investigații din seria Recorder “Corupție în numele

Următorul
Cum ajunge un hoț să fie ok pentru „regulile comunității Facebook”
Cont Furat Alex Nedea

Cum ajunge un hoț să fie ok pentru „regulile comunității Facebook”

„Cred că cineva ți-a furat identitatea”, aud o voce din stânga mea

You May Also Like