Cum ajunge un hoț să fie ok pentru „regulile comunității Facebook”

Cont Furat Alex Nedea

„Cred că cineva ți-a furat identitatea”, aud o voce din stânga mea.

Mă chinui să împing cu picioarele placa unui aparat de la sala de sport. Transpir, gâfâi și mă strofoc să înalț împingând din picioare kilogramele aflată la capătul celălalt al pârghiei. Așa chinuit de efort cum sunt,  identitatea mea nu e tocmai printre priorități.

Întorc capul. O tânără cam de vârsta mea îmi întinde ecranul aprins al telefonului ei.

„Uite!”

Mă dezmeticesc. E un cont de Facebook. Un domn pe nume Marcus Nordling  care „works at journalists” zâmbește în poza de profil spre mie. Zâmbește, numai că zâmbetul lui Marcus e zâmbetul meu. Marcus se uită la mine cu fața mea. La profil are o poză cu mine . Sunt cu jurnalista Emilia Șercan la un protest de susținere a ei în lupta cu #statulcapturat, cum îl numește Emilia.

Marcus mai are la fotografia de copertă un Alex Nedea în vârful muntelui, și alte zeci de fotografii cu mine în galerie. Toate sunt furate de pe Instagram (o aplicație care aparține de același trust ca și Facebook) și sunt postate alături de citate banale de genul: „Fii fericit-viața e frumoasă-dacă vrei poți”.

Alex Nedea Marcus Nordling

Te-ai fi așteptat ca o platformă tehnologică să aibă capacitatea de a verifica conturi care fură poze de la alte conturi, mai ales că avem de-a face cu o companie care-și permite să angajeze cei mai buni programatori ai planetei și are resurse care se apropie de un 1 trilion de dolari (adică o mie de miliarde, pentru cei care nu sunt obișnuiți să lucreze cu atâtea zerouri ca cetățeanul Mark Zuckenberg). Dar, nu contul ăluilalt Marc, Marc Nordling cu pozele lui Nedling, zburdă liber pe platformă de câteva luni și a ajuns să strângă 1200 de prieteni pe care îi abordează propunând escrocherii în numele meu.

Mai mult, din ce spune fata de la sală, Marcus a abordat-o și a încercat să o convingă să intre în niște scheme dubioase cu criptomonede, o escrocherie. Siderat, raportez imediat contul. Spun că acest domn se dă drept mine. Mă gândesc că povestea se va terminat repede. Dar pe e-mail primesc un răspuns de la Facebook care mă anunță că s-a deliberat în cazul Nedea vs Nordling și că „profilul nu încalcă regulile comunității”. Adică regulile comunității permit așa ceva. Să furi pozele altui utilizator Meta și să încerci să escrochezi pe alți utilizatori Meta.

Mi-am rugat colegii de redacție să raporteze în masă contul, poate așa, cu atâtea solicitări cu aceeași soluție,  s-o trezi și robotul ăla și se va mai gândi o dată la ce mi-a răspuns. Toți colegii mei au primit la scurt timp aceeași rezoluție. Contul nu încalcă regulile comunității. Mișto reguli, ce să zic.

În cele din urmă am fost învățat să raportez nu contul, ci fiecare fotografie în parte și să invoc încălcarea drepturilor de autor. A fost o muncă sisifică, de care probabil o investiție mică din partea Facebook m-ar fi putut scuti sau măcar mi-ar fi ușurat mult treaba.  A trebuit să iau fiecare imagine separat și să completez pentru ea câte un chestionar în care să indic linkul imaginii, linkul de unde a fost preluată imaginea. O demență.

Până la urmă fotografiile lui Marcus Nordling au fost șterse. Nu și contul. Marcus Nordling are liber acum să se dea drept altcineva și probabil să escrocheze pe alții . Căci nu face nimic rău, e băiat cuminte, respectă regulile comunității.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
Cum intimidează mafia lemnului un cetățean care reclamă tăieri ilegale de arbori
Masina Rasturnata De Mafia Lemnului

Cum intimidează mafia lemnului un cetățean care reclamă tăieri ilegale de arbori

Mașina unui sătean din Bucovina a fost distrusă pentru că a reclamat posibile

Următorul
Funcția de multiplicare a binelui