În urmă cu două săptămâni am fost internat de urgență într-un spital de stat din București unde am fost operat din pricina unei afecțiuni apărute din senin care îmi punea viața în pericol. Am povestit atunci că, din fericire, nimeni din personalul sanitar cu care am interacționat nu aflase că lucrez în presă, așa că am putut timp de trei zile să observ „incognito” viața dintr-un spital de stat din România. Am descris acel episod pe larg aici.
Mai întâi câteva cuvinte despre cum a fost făcută această hartă:
Așa am putut afla, din observație directă, dar și de la pacienții colegi de salon, că medici și asistente din secția Chirurgie de la Spitalul „Elias”, unde fusesem internat, refuzau plicul celor care încercau să îl dea. Mai mult, am fost profund impresionat de felul în care îi tratau pe pacienți, indiferent că era vorba despre un necăjit sau de un domn cu ștaif.
M-am întrebat dacă ce am văzut eu și colegii de salon din spital sunt doar niște excepții sau într-adevăr avem de-a face cu o schimbare reală în spitalele de stat din România, schimbare produsă mai ales de noile generații de medici care au format o masă critică și care schimbă mentalitățile din sistemul sanitar.
Așa că am cerut cititorilor mei să îmi spună dacă au avut experiențe similare cu a mea, dacă, fără să trebuiască să dea vrun plic la cineva, au fost tratați corect de personalul medical dintr-un spital de stat. Le-am cerut să îmi indice numele spitalului și secția.
Apelul meu a fost urmat de sute de mesaje cu mărturii din spitale de stat din toată țara:
Am adunat numele spitalelor fără „șpagă” din mesajele primite și le-am poziționat pe o hartă în funcție de localitate. A rezultat această grafică interactivă pe care puteți da click (pe bulina albastră) ca să aflați numele instituției sanitare indicate de cititorii mei.
Acum trebuie făcute două precizări importante legate de ce vedeți mai sus :
- Sunt conștient că în aceste unități sanitare ale binelui nu tot personalul medical procedează la fel de etic. Experiența pacienților poate fi diferită în interiorul aceleiași unități sanitare, în funcție de medicii și de asistentele pe care i-au întâlnit. Scopul hărții este să semnalizeze locurile unde acești buni profesioniști există. Și ar putea fi mult mai mulți decât se așteaptă unii.
- În același timp sunt convins că harta nu este completă. Numărul nu foarte mare de persoane care mă urmăresc a adus pe hartă doar aceste instituții sanitare. Cred sincer că sunt mult mai multe.
Scopul acestei hărți este ca pacienții să înțeleagă că bulinele astea albastre de pe hartă înseamnă, de fapt, nu instituții, ci medici și asistente cu nume și prenume, profesioniști din spitale care au decis să facă primii pași ai schimbării. Sunt oameni care nu doar că nu cer plicul, dar au renunțat să îl mai accepte chiar și atunci când pacienții insistă.
Acum e rândul pacienților să se schimbe. Să renunțe la acest obicei care face mult rău sistemului sanitar și așa ros de tot felul de alte probleme. Această hartă vine în ajutorul acestor pacienți. Știu că e greu să renunți la plic dacă o viață întreagă ți s-a spus că e nevoie de el în spital. În asemenea condiții, atunci când viața îți este în pericol, ai fi în stare să faci orice pentru a fi sigur că ești tratat corect. Această hartă ar trebui să le dea curaj acestor pacienți și să le arate că nu toată lumea dă bani pe sub mână în spitalele de stat din România pentru a primi îngrijirea de care au nevoie.
Așadar, vă rog să distribuiți această hartă ca să încurajăm și alți pacienți să contribuie la schimbare.
Hartă mai vorbește despre ceva. Despre faptul că tot mai mulți profesioniști din domeniul sanitar au ales să lucreze în România și să schimbe mentalitățile de la noi. Sunt medici și asistente despre care nu prea auzim vorbindu-se în presă, dar care, în ciuda condițiilor grele de muncă din țară, au ales să rămână aici să își trateze semenii. Această hartă este imaginea unei Românii în vindecare.
PS: Vă aflați pe noul meu blog. Aici mi-am propus să scriu mai puțin despre România urâtă care se desprinde din investigațiile mele și mai mult despre România bună, a oamenilor care schimbă lucruri, care ne dau speranța că țara asta va fi bine. Dacă vă place ce ați citit până acum și credeți că e important să mai scriu din când în când aici, vă rog să vă abonați în căsuța de mai jos.
Domnul Doctor Eduard Cernat, Spitalul Militar este exceptional profesionist si om!
Mi a operat tatal de doua ori cu succes apoi a operat o pe o matusa de la tara, care nu a dat un leu in spital si a fost tratata extraordinar.
Nu a pretins niciun ban si chiar, o fata care venise la control, intrebata fiind cat a dat la operatie a spus sa nu incerce nimeni sa i dea bani pt ca se supara foarte rau!! Merita un loc pe aceasta harta!!
Sânt din Botoșani și am fata pacienta la doamna doctor Ivanov Hanovra Cristiana un medic deosebit care nu se lasă până nu vede pacientul că se simte mai bine .un profesionist mulțumesc lui Dumnezeu că mai există și medici dedicați pacienților.
cuvinte de laudă și d l doctor Ardeleanu de la spitalul Elias,d l doctor Ciulin tot de la Elias.Mam operat de colecist in 2010 datorită lor sunt în viață și le mulțumesc . Am uitat să scriu fără șpagă mi-a zis trimite banii la ce-i 3 băieți ai tăi eu sunt plătit deja ????????
Cât se dă la Dr Radu Vladareanu, la Elias? Pentru o operatie, nu nastere.
Toate sunt frumoase cand esti in viata si doctorii sunt profesioanli. Am avut o operatie la inima la Timisoara unde a trebuit sa dau spaga . Am dat era vorba de viata mea !!!! Era o operatie complicata . 2023 a fost anul mortii mele cand am cazut si cu o fractura la picior am ajuns la spitalul judetean din Bihor . Am dat doar 100 EUR si ma costat viata ! Intrebarea e ? Care sunt doctori ? cei care iau spaga si salveaza viata sau cei care iau spaga si te omoara ?
Sunt din județul Botoșani și sunt pacientul doamnei doctor Ivanov Hanora Cristiana de la spitalul de Recuperare Sf. Gheorghe pe secția de Neurologie,
Prin acest comentariu doresc sa îi mulțumesc pentru serviciile medicale pe care mi le-a oferit cu pasiune și dăruire.
O recomand ca un medic de onestitate deosebita.????????
Sunt din județul Botoșani și sunt pacientul doamnei doctor Ivanov Hanora Cristiana de la spitalul de Recuperare Sf. Gheorghe pe secția de Neurologie,
Prin acest comentariu doresc sa îi mulțumesc pentru serviciile medicale pe care mi le-a oferit cu pasiune și dăruire.
O recomand ca un medic de onestitate deosebita.????????
Bună ziua. Sunt din Botoșani și am stat internată la Spitalul de Recuperare Sf. Gheorghe pe secția Neurologie.Vreau să spun căci Dumnezeu și Măicuță Domnului mi-a scos în cale un înger de doctor care se numește IVANOV HANORA CRISTIANA. România are nevoie de mulți medici ca acest înger care a stat lângă patul meu.Nu sunt cuvinte de mulțumire pe lumea aceasta,dar Dumnezeu și Măicuță Domnului o va răsplăti înzecit.Cu mult respect pentru doamna doctor IVANOV HANORA CRISTIANA ????????????
Cred ca inca sunt surprinsa de norocul meu si nu vreau sa jignesc pe cineva prin mesajul care urmeaza. Am ajuns intr-o vineri dimineata la camera de garda a Spitalului clinic de obstetrica-ginecologie prof. dr. PANAIT SARBU (Maternitatea Giulesti). Speriata, fara un diagnostic clar, in 15 minute de cand am ajuns la spital ma linistisem, pentru ca am aflat ce anume am. Vineri m-am internat, luni dupa-masa am plecat singura spre casa, in urma unei itnerventii laparoscopice. Nu am avut nici o recomandare inainte, pur si simplu m-am prezentat la camera de garda ca sa descriu problema mea. Tot personalul (infirmiere, asistente, doctori) a fost extrem de cald, uman, ireprosabili din punct de vedere profesional. Nu am simtit in nici un moment ca ar fi cazul sa dau bani. Am intrebat colegele de salon cum se procedeaza si mi-au confirmat ca nici ele nu au dat nimic. Multumirile mele merg in mod special domnului Dr. Ciprian Coroleuca.
Doamna doctor Cristiana Ivanov Hanora, Spitalul de recuperare Sf. Gheorghe din Botoșani.
Stimată doamna Doctor Cristiana Ivanov Hanora de la spitalul de recuperare neurologie sf.Gheorghe din Botoșani
Doresc sa va multumesc din inima pentru grija si atentia pe care mi le-ati acordat in timpul vizitei mele la dumneavoastra. Am fost profund impresionata de empatia si compasiunea cu care mi-ati abordat problema de sanatate.
Ati reusit sa-mi oferiti confortul si increderea de care aveam nevoie pentru a depasi aceasta situatie dificila. Am simtit ca sunt ascultata cu atentie si ca intreaga mea persoana este luata in considerare, nu doar simptomele mele.
Sunteti un exemplu de profesionist dedicat si empatic, care face tot posibilul pentru a ajuta pacientii sa-si recapete sanatatea si bunastarea. Va admir pentru munca pe care o faceti si pentru pasiunea pe care o aratati in a ajuta oamenii.
Inca o data, va multumesc din suflet pentru tot ceea ce ati facut pentru mine si pentru felul in care ati tratat problema mea de sanatate. Sper ca Dumnezeu sa va rasplateasca munca si sa va dea putere si sanatate pentru a continua sa ajutati pacientii cu empatie si dedicare!
Un medic de excepție! Un Om în adevăratul sens al cuvântului! Este de o amabilitate si empatie maximă! Ii multumesc doamnei doctor Cristiana Ivanov Hanora medic neurolog la spitalul de recuperare Sfântul Gheorghe din mun.Botosani pentru tot ajutorul acordat mie si sotiei mele !De plic si alte mici ( atenții) nici nu încape vorbă! Asa ar trebui să procedeze tot personalul medical si să o urmeze drept exemplu!
Un lucru asemănător mi s-a întâmplat si mie cu dna doctor Ivanov Hanora Cristiana de la Spitalul de Recuperare din Botoșani. Eram într-o fază acută de hernie de disc și încercam să găsesc o programare la un neurolog. Doar peste două luni am găsit o programare. Întâmplător am dat peste nr. de telefon al dnei doctor Ivanov, care era public pe net, și am sunat. Am primit un mesaj prin care mi se cerea să descriu simptomele, m-am mirat, dar m-am conformat. A doua zi, prin alt mesaj, mi s-a cerut să confirm dacă sunt de acord cu internarea. După 12 zile ieșiam pe picioarele mele din spital. Din întâmplare am vazut cum o pacientă oferea un buchet de flori dnei doctor Ivanov, dânsa a refuzat respectuos și a rugat-o să ia buchetul în salon, să se bucure de el. Dacă toți medicii ar fi ca dna doctor Ivanov, atunci sistemul medical românesc ar renaște.
Am fost coleg de salon cu dv și pot confirma în întregime tot ceea ce ați relatat!Doamna doctor își merită cu prisosință toate laudele și aprecierile noastre! Și eu personal am vrut să îi ofer doamnei doctor un buchet de flori si am fost refuzat categoric!
Interesant……. de luat aminte!!! Îți doresc spor în activitate și…….. admir munca ta.
Dacă, te si pot ajuta, cu ceva🙏🤷♂️🙋♂️🤗
sunt disponibil, oricand….. Respect ptr inițiativa !
Înger… Om cu suflet de aur… Dăruire, dragoste față de pacient, grijă și mângâiere. Caldă, sensibilă, punând mereu omul pe primul loc, dăruiește speranță și lumină în viețile pacienților săi. Doamna doctor Ivanov Hanora Cristiana de la Spitalul de Recuperare Sfântul Gheorghe din Botoșani este un exemplu pentru toți cei care lucrează în sistemul medical. Nu primește nici măcar o floare…. Nici o atenție din partea pacientului…. Dar îi place să dăruiască, alintând cu bunătăți pacienții internați. Aleasă prețuire și deosebit respect pentru această doamnă deosebită, nimeni alta decât doamna doctor Ivanov Hanora Cristiana. Reverență!
Cuvintele sunt prea sărace pentru a descrie respectul si admirația pentru dna Dr. IVANOV HANORA CRISTIANA, medic neurolog la Spitalul de Recuperare “Sf. Gheorghe-Botoșani”. Datorită profesionalismului și empatiei dumneaei încă mai am speranța că lucrurile vor începe să funcționeze așa cum ar trebui în sistemul de stat din România.
Este unul dintre puținele cadre medicale care își merită pe deplin locul, nu doar în spital ci și în inimile pacienților.
Respect si deosebită considerație pentru tot ce face pentru pacienți, chiar și fără “atenții”!
Întipărit în inimile noastre, dorim să rămână întipărit și pe Harta Binelui, numele doamnei doctor IVANOV HONORA CRISTINA,medic neurolog la Spitalul de Recuperare,,Sf.Gheorghe -Botoșani.
Pe lângă competența am apreciat afecțiunea față de bătrâni!Se știe că bolnavii vârstnici sunt mai dificili.Atât eu cât și soția am fost pacienții dumneaei.
Doamna doctor IVANOV își merită pe deplin locul pe această listă a Binelui pentru că nu a pretins și nu a primit nimic de la noi! Dimpotrivă ne-a atras atenția voalat dar ferm că în secția domnieie sale nu se practică așa ceva.Că pentru efortul depus este mulțumită să dobândească respectul pacientului.
Respectele noastre, DOAMNA DOCTOR!
Domnul doctor Alexandru Burlacu de la spitalul C.I. Parhon sectia Cardiologie din Iasi. Domnul doctor Alexandru Cibotaru de la Spitalul Sf. Spiridon sectia Ortopedie si Traumatologie Iasi.
Pe harta dvs ar trebui mentionat si Dl Dr Davidescu Horia-Bogdan, neurochirurg la Spitalul Judetean Constanta. A salvat viata fiului meu dand dovada de o atitudine demna de adevarat urmas al lui Hipocrate: profesionalism , grja si , ceea ce este la fel de important pentru pacient, empatie.
La acelasi spital, tatal meu, in varsta de 88 de ani, a fost tratat cu maxima atentie si eficienta, de D-na Dr. Coiciu Laura.
Niciunul dintre cei mentionati nu a vrut sub nicio forma sa primeasca vreo atentie in semn de multumire, spunand ca isi fac treaba pe care au ales sa o profeseze.
Buna ziua,
Jos pălăria Doamnei doctor Popa Liliana, medic dermatolog Spitalul Elias. Un medic deosebit super profesionist, a o stima deosebita pentru doamna doctor.
De puțin nu m-a dat afara din salon când am incercat sa-i dau un plic.
Felicitări doamnei doctor.
Recomand medic Drăghici Izabela, spitalul pentru copii Marie Curie din București. A operat pe fiica mea si a refuzat orice cadou.
Merita cu desăvârșire sa se afle pe aceasta lista dl.dr Haritinian de la spitalul Foisorul de Foc-Bucuresti, precum și colaboratorii dansului, medicii rezidenti (îl amintesc aici pe dr.Sofian Nachawati) și dr.anestezist Alexandra Mihăilescu.
Îl nominalizez pe Dr Nemeti Mihai, chirurg vascular la Spitalul Municipal Blaj, medic tânăr, entuziast, profesionist, face lucruri deosebite într un spital de provincie, un oraș de doar… 20.000 de locuitori. Urmăriți-l!
Doamna Doctor Vesa Madalina medic de familie la Policlinică de pe strada Crisanei din Alba Iulia
Va salut. In 2010 am fost internat la medicul Bustea Cristian, chirurg la sectia 2 chirurgie de la spitalul judetean Bihor. Am trecut pe langa moarte: peritonita cu septicemie. M-a operat dansul o data si apoi (cand a fost mai grav) cu seful de sectie (Sectia 2) Traian Duse. Au refuzat amandoi orice tentativa de a da ciubuc, desi era o suma pe care o gandisem eu, nu mi-a cerut-o nimeni si nu-mi parea rau de acei bani.