Harta binelui din spitalele de stat

O hartă interactivă unde pacienții raportează că nu au dat șpagă.
Harta Poza Cu Negru

În urmă cu două săptămâni am fost internat de urgență într-un spital de stat din București unde am fost operat din pricina unei afecțiuni apărute din senin care îmi punea viața în pericol. Am povestit atunci că, din fericire, nimeni din personalul sanitar cu care am interacționat nu aflase că lucrez în presă, așa că am putut timp de trei zile să observ „incognito” viața dintr-un spital de stat din România. Am descris acel episod pe larg aici.

Mai întâi câteva cuvinte despre cum a fost făcută această hartă:

Așa am putut afla, din observație directă, dar și de la pacienții colegi de salon, că medici  și asistente din secția Chirurgie de la Spitalul „Elias”, unde fusesem internat, refuzau plicul celor care încercau să îl dea. Mai mult, am fost profund impresionat de felul în care îi tratau pe pacienți, indiferent că era vorba despre un necăjit sau de un domn cu ștaif.

M-am întrebat dacă ce am văzut eu și colegii de salon din spital sunt doar niște excepții sau într-adevăr avem de-a face cu o schimbare reală în spitalele de stat din România, schimbare produsă mai ales de noile generații de medici care au format o masă critică și care schimbă mentalitățile din sistemul sanitar.

Așa că am cerut cititorilor mei să îmi spună dacă au avut experiențe similare cu a mea, dacă, fără să trebuiască să dea vrun plic la cineva, au fost tratați corect de personalul medical dintr-un spital de stat. Le-am cerut să îmi indice numele spitalului și secția.

Apelul meu a fost urmat de sute de mesaje cu mărturii din spitale de stat din toată țara:

Harta Binelui Mesaj 1
Harta Binelui Mesaj 2
Harta Binelui Mesaj 3

Am adunat numele spitalelor fără „șpagă” din mesajele primite și le-am poziționat pe o hartă în funcție de localitate. A rezultat această grafică interactivă pe care puteți da click (pe bulina albastră) ca să aflați numele instituției sanitare indicate de cititorii mei.

Acum trebuie făcute două precizări importante legate de ce vedeți mai sus :

  • Sunt conștient că  în aceste unități sanitare ale binelui nu tot personalul medical procedează la fel de etic. Experiența pacienților poate fi diferită în interiorul aceleiași unități sanitare, în funcție de medicii și de asistentele pe care i-au întâlnit. Scopul hărții este să semnalizeze locurile unde acești buni profesioniști există. Și ar putea fi mult mai mulți decât se așteaptă unii.
  • În același timp sunt convins că harta nu este completă. Numărul nu foarte mare de persoane care mă urmăresc a adus pe hartă doar aceste instituții sanitare. Cred sincer că sunt mult mai multe.

Scopul acestei hărți este ca pacienții să înțeleagă că bulinele astea albastre de pe hartă înseamnă, de fapt, nu instituții, ci medici și asistente cu nume și prenume, profesioniști din spitale care au decis să facă primii pași ai schimbării. Sunt oameni care nu doar că nu cer plicul, dar au renunțat să îl mai accepte chiar și atunci când pacienții insistă.

Acum e rândul pacienților să se schimbe. Să renunțe la acest obicei care face mult rău sistemului sanitar și așa ros de tot felul de alte probleme. Această hartă vine în ajutorul acestor pacienți. Știu că e greu să renunți la plic dacă o viață întreagă ți s-a spus că e nevoie de el în spital. În asemenea condiții, atunci când viața îți este în pericol, ai fi în stare să faci orice pentru a fi sigur că ești tratat corect.  Această hartă ar trebui să le dea curaj acestor pacienți și să le arate că nu toată lumea dă bani pe sub mână în spitalele de stat din România pentru a primi îngrijirea de care au nevoie.

Așadar, vă rog să distribuiți această hartă ca să încurajăm și alți pacienți să contribuie la schimbare.

Hartă mai vorbește despre ceva. Despre faptul că tot mai mulți profesioniști din domeniul sanitar au ales să lucreze în România și să schimbe mentalitățile de la noi. Sunt medici și asistente  despre care nu prea auzim vorbindu-se în presă, dar care, în ciuda condițiilor grele de muncă din țară, au ales să rămână aici să își trateze semenii. Această hartă este imaginea unei Românii în vindecare.

PS: Vă aflați pe noul meu blog. Aici mi-am propus să scriu mai puțin despre România urâtă care se desprinde din investigațiile mele și mai mult despre România bună, a oamenilor care schimbă lucruri, care ne dau speranța că țara asta va fi bine.  Dacă vă place ce ați citit până acum și credeți că e important să mai scriu din când în când aici, vă rog să vă abonați în căsuța de mai jos. 

Total
0
Shares
Comentarii 87
  1. Merita cu desăvârșire sa se afle pe aceasta lista dl.dr Haritinian de la spitalul Foisorul de Foc-Bucuresti, precum și colaboratorii dansului, medicii rezidenti (îl amintesc aici pe dr.Sofian Nachawati) și dr.anestezist Alexandra Mihăilescu.

  2. Îl nominalizez pe Dr Nemeti Mihai, chirurg vascular la Spitalul Municipal Blaj, medic tânăr, entuziast, profesionist, face lucruri deosebite într un spital de provincie, un oraș de doar… 20.000 de locuitori. Urmăriți-l!

  3. Va salut. In 2010 am fost internat la medicul Bustea Cristian, chirurg la sectia 2 chirurgie de la spitalul judetean Bihor. Am trecut pe langa moarte: peritonita cu septicemie. M-a operat dansul o data si apoi (cand a fost mai grav) cu seful de sectie (Sectia 2) Traian Duse. Au refuzat amandoi orice tentativa de a da ciubuc, desi era o suma pe care o gandisem eu, nu mi-a cerut-o nimeni si nu-mi parea rau de acei bani.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
Medici, plicuri, pacienți
Următorul
De ce țara asta se va îndrepta: cazul Ilie Bucșă
Cazul-Ilie-Busca

De ce țara asta se va îndrepta: cazul Ilie Bucșă

Bucșă, un om simplu dintr-un sat de munte din Suceava, i-a trimis unui șef de