Harta binelui din spitalele de stat

O hartă interactivă unde pacienții raportează că nu au dat șpagă.
Harta Poza Cu Negru

În urmă cu două săptămâni am fost internat de urgență într-un spital de stat din București unde am fost operat din pricina unei afecțiuni apărute din senin care îmi punea viața în pericol. Am povestit atunci că, din fericire, nimeni din personalul sanitar cu care am interacționat nu aflase că lucrez în presă, așa că am putut timp de trei zile să observ „incognito” viața dintr-un spital de stat din România. Am descris acel episod pe larg aici.

Mai întâi câteva cuvinte despre cum a fost făcută această hartă:

Așa am putut afla, din observație directă, dar și de la pacienții colegi de salon, că medici  și asistente din secția Chirurgie de la Spitalul „Elias”, unde fusesem internat, refuzau plicul celor care încercau să îl dea. Mai mult, am fost profund impresionat de felul în care îi tratau pe pacienți, indiferent că era vorba despre un necăjit sau de un domn cu ștaif.

M-am întrebat dacă ce am văzut eu și colegii de salon din spital sunt doar niște excepții sau într-adevăr avem de-a face cu o schimbare reală în spitalele de stat din România, schimbare produsă mai ales de noile generații de medici care au format o masă critică și care schimbă mentalitățile din sistemul sanitar.

Așa că am cerut cititorilor mei să îmi spună dacă au avut experiențe similare cu a mea, dacă, fără să trebuiască să dea vrun plic la cineva, au fost tratați corect de personalul medical dintr-un spital de stat. Le-am cerut să îmi indice numele spitalului și secția.

Apelul meu a fost urmat de sute de mesaje cu mărturii din spitale de stat din toată țara:

Harta Binelui Mesaj 1
Harta Binelui Mesaj 2
Harta Binelui Mesaj 3

Am adunat numele spitalelor fără „șpagă” din mesajele primite și le-am poziționat pe o hartă în funcție de localitate. A rezultat această grafică interactivă pe care puteți da click (pe bulina albastră) ca să aflați numele instituției sanitare indicate de cititorii mei.

Acum trebuie făcute două precizări importante legate de ce vedeți mai sus :

  • Sunt conștient că  în aceste unități sanitare ale binelui nu tot personalul medical procedează la fel de etic. Experiența pacienților poate fi diferită în interiorul aceleiași unități sanitare, în funcție de medicii și de asistentele pe care i-au întâlnit. Scopul hărții este să semnalizeze locurile unde acești buni profesioniști există. Și ar putea fi mult mai mulți decât se așteaptă unii.
  • În același timp sunt convins că harta nu este completă. Numărul nu foarte mare de persoane care mă urmăresc a adus pe hartă doar aceste instituții sanitare. Cred sincer că sunt mult mai multe.

Scopul acestei hărți este ca pacienții să înțeleagă că bulinele astea albastre de pe hartă înseamnă, de fapt, nu instituții, ci medici și asistente cu nume și prenume, profesioniști din spitale care au decis să facă primii pași ai schimbării. Sunt oameni care nu doar că nu cer plicul, dar au renunțat să îl mai accepte chiar și atunci când pacienții insistă.

Acum e rândul pacienților să se schimbe. Să renunțe la acest obicei care face mult rău sistemului sanitar și așa ros de tot felul de alte probleme. Această hartă vine în ajutorul acestor pacienți. Știu că e greu să renunți la plic dacă o viață întreagă ți s-a spus că e nevoie de el în spital. În asemenea condiții, atunci când viața îți este în pericol, ai fi în stare să faci orice pentru a fi sigur că ești tratat corect.  Această hartă ar trebui să le dea curaj acestor pacienți și să le arate că nu toată lumea dă bani pe sub mână în spitalele de stat din România pentru a primi îngrijirea de care au nevoie.

Așadar, vă rog să distribuiți această hartă ca să încurajăm și alți pacienți să contribuie la schimbare.

Hartă mai vorbește despre ceva. Despre faptul că tot mai mulți profesioniști din domeniul sanitar au ales să lucreze în România și să schimbe mentalitățile de la noi. Sunt medici și asistente  despre care nu prea auzim vorbindu-se în presă, dar care, în ciuda condițiilor grele de muncă din țară, au ales să rămână aici să își trateze semenii. Această hartă este imaginea unei Românii în vindecare.

PS: Vă aflați pe noul meu blog. Aici mi-am propus să scriu mai puțin despre România urâtă care se desprinde din investigațiile mele și mai mult despre România bună, a oamenilor care schimbă lucruri, care ne dau speranța că țara asta va fi bine.  Dacă vă place ce ați citit până acum și credeți că e important să mai scriu din când în când aici, vă rog să vă abonați în căsuța de mai jos. 

Total
0
Shares
Comentarii 111
  1. La spitalul Municipal Sighetu marmatiei ,Maramures sant multi medici romani care isi iubesc pacientii,cativa de aici, mai jos, daca indraznesti sa le dai ceva vei capata priviri si atitudine pe care nu ti o doreai in ruptul capului si nu o vei uita repede.Dr Palas Alexandru, dr Vida, dr Pozman,dr Pop Constanina,asist Ulici, asist Pop samd https://m.facebook.com/story.php?story_fbid=pfbid0zN4Mywo7Nniv4Y72KzkdAhUHhVFiSp5usX3ZE2SFLU4NnCmrNmC1oMChtvY1RSmsl&id=100000054973312&sfnsn=mo si toti acesti medici sant inconjurati de o pojghita de ostilitate tocmai pt ca sant diferiti

  2. Dr. chirurg Vlad Vizitiu. Acum e la Spitalul Municipal în Timișoara dar pentru o perioada a fost la spitalul din Reșița și am avut șansa să îl cunosc. Un chirurg foarte bun care își da interesul pentru pacienți și care efectiv fuge când aude de atenții, nu vrea sa audă de așa ceva, mi-a răspuns mereu la chiar și la mesaje și după intervenție . Pacat ca la Reșița nu a avut loc dar o sa îl recomand mereu din suflet oricui. Mie mi-a redat speranța

  3. dr. Chirila Mihaela – Hematologie
    dr. Burta Ovidiu – Gastroenterlogie
    dr. Danut Dejeu – Chirurgie(deja pe lista)
    dr. Aniela Platona – Oncologie
    Oamenii astia m-au diagnosticat, operat, tratat in 2018 la sp. mun. Gavril Curteanu din Oradea. Ei si echipele/sectiile lor sunt niste profesionisti. Nu i-am cunoscut pana atunci pe niciunul, nu mi-a cerut nimeni nici o atentie. Toti colegii de salon pe care i-am avut in saptamana in care am fost internat mi-au confirmat ca nu au dat(unii nu au ‘reusit’ sa dea)/nu li s-a cerut spaga si au fost tratati corespunzator. Am avut si eu un dl Gheorghe cu plic, plosca dupa el… foarte simpatic 😉
    Ceva uscaturi or mai fi dar in general eu am plecat acolo cu incredere ca e un loc in care iti poti rezolva in conditii bune problemele de sanatate pe care le trateaza ei.

  4. La Spitalul Județean Harghita din Miercurea Ciuc, secția Chirurgie …Am fost operată de dl. doctor Adrian Dobrică, chirurg toracic pentru biopsie la plămâni în vremurile de pandemie, 2021.ianuarie .
    Mulțumiri sincere și viață plină de bucurii și realizări să vă dea Dumnezeu.

  5. Negativ pentru Spitalul Aiud sectia ATI dr.Azzam, cardiologie dr.Hurani și toți medicii chirugi generaliști. Asistentele si infirmierii sunt atenți cu pacienții, empatici.

  6. Uite anul asta am avut 2 rude care au fost operate una in Bucuresti la Spitalul Universitar pe sectia Ginecologie si s-au luat bani si doctorul,anestzistul,stagiarul si asistentele,cele din urma te lasau fara calmante, se faceau ca nu te aud. La fel si la Galati la Spitalul Militar cu cealalta ruda…asa ca…revizuiti. Oricum cei in varsta nu concep sa nu dea bani.

  7. Vă rog adăugați și medicii:Giurgică Marius și Obadă Otilia, de la spitalul “Sf. Spiridon”din Iași. Niște oameni de excepție și profesionaliști exemplari! Primul a operat-o pe mama de desprindere totală de retină când nimeni nu-i dădea vreo șansă, domnișoara doctor a operat-o de glaucom, de zărește binișor și se descurcă singură prin gospodărie. O sună personal, o programează, o sfătuiesc. Fără a aștepta sau a pretinde atenții. De un calm desăvârșit. Eu i-am considerat mesageri ai lui Dumnezeu!

    1. Da,d-nul doctor Giurgiuca este un medic f.bun.L-a operat cu rezultate nesperat de bune pe soțul meu și nu a cerut și nu a acceptat nimic în schimb.Deosebit…

    2. Bună seara! Mama mea ar avea nevoie de o interv. chirurgicală la ochi.Am auzit cuv.de laudă la adresa dr. Obadă Otilia.Dacă se poate, mă puteți ajuta,vă rog,cu un nr.de telefon al d-nei dr.(în privat, pe mail)!Încerc de o săpt.să iau legătura cu dânsa telefonic, deoarece soarta m-a trimis în alt colț de țară. departe de pârinți…

  8. Si o “minune” facuta de medicii de la un Spital de stat din Romania noastra, medici profesionisti si dedicatii salvarii VIETII oamenilor!!!
    “Medicii din Iași au reușit să îi replanteze ambele brațe fetei de 15 ani care a fost rănită în accidentul de la Pașcani.
    Medicii de la Spitalul de Copii “Sfânta Maria” din Iași au reușit să facă o minune replantând ambele brațe amputate ale tinerei de 15 ani care a fost rănită în accidentul grav de la Pașcani.
    Fata a ajuns la pediatrie în urma unui grav accident care avut loc vineri noaptea în localitatea Valea Seacă de lângă Pașcani. 
    Un autocar în care se aflau 35 de persoane, printre care și această tânăra, s-a răsturnat într-o curbă. Toți cei din autocar sunt membri unui ansamblu artistic din județul Botoșani care mergeau la o sărbătoare în județul Ialomița. 
    În salvarea acestei fete, o echipa complexă de medici a luptat, timp de 20 de ore, ca să îi redea acesteia șansa de a mai avea o viață cât de cât normală. 
    După cele 20 de ore petrecute în sala de operație, medicii, care au fost activi permanent în tot acest maraton, deși epuizați, se declară fericiți că efortul lor nu a fost în zadar.
    La acest cod roșu, în frunte cu Dr. Sidonia Susanu, șefa secției de Chirurgie Plastică și Reparatorie din cadrul Spitalului “Sfânta Maria”, au fost implicate foarte multe cadre medicale, și de la Pașcani și de la Iași, care au făcut posibilă salvarea mâinilor tinerei, prin promtitudine și profesionalism.
    Se poate si in Romania, Doamne ajuta!!!

  9. Citesc multe exemple de experiente OK in spitalele publice si e foarte bine!!
    Da, Doamne!!!
    Avem o experienta(in prezent) cu un Spital privat din Brasov, Spitalul Sfantu Constantin unde sotul meu e tratat de 1 an si vreo 4 luni de cancer la vezica..
    Super profesionisti, atenti, empatici, examene si medicatie moderna, tratamente inovative(contra cost evident), dar totul e la superlativ!
    Sper ca din ce in ce mai multi romani sa aiba acces la astfel de tratamente medicale si in Spitalele de stat, pentru ca platesc Contributia la Sanatate si merita!
    Multumim medicilor de la Spitalul Sfantu Constantin, dragi romani meritati sa fiti tratati omeneste si profesionist, ca acolo!

  10. Si mai trebuie sa vorbesc despre o dna Doctor pediatru din Sfantu Gheorghe, dna Dr Georgescu Ioana, medic pediatru profesionist, empatic, cu mare iubire pentru copii: multumita Dumneaei si lui Doamne-Doamne, azi baiatul nostru in varsta de 42 de ani TRAIESTE.
    Dna Dr Georgescu l-a diagnosticat in 1987 cand am mers la Urgenta pentru o banala durere in gat(baiatul avea 6 ani si 8 luni) cu “tumora lombara, dura, mobila, nedureroasa”, asa suna diagnostiocul ei cu care in 3 ZILE eram la Spitalul Fundeni din Bucuresti, la Sectia Pediatrie.
    Acolo, in urma analizelor si examenelor de specialitate a urmat diagnosticul greu de acceptat: Tumora Willms, adica Cancer la rinichiul stang, Stadiul I(asa a fost SALVAT, multumita Diagnosticului corect si la TIMP al dnei Georgescu), a fost operat si salvat de Profesorul Eugen Proca(Dumnezeu sa-l odihneasca) si de Profesorul Ionel Sinescu de la Sectia Urologie Fundeni!
    Pe o schema de vindecare de 4 ANI, tratament cu citostatice(citostatice toxice rau, din anii ’80) si mult chin, baiatul nostru e azi taticul nepotelului nostru de aproape 5 ani!
    Dna Georgescu NU a acceptat niciodata nimic de la noi, doar FLORI!
    Va multumim, dna Georgescu, sa va dea Dumnezeu sanatate si viata lunga!!!

  11. Soția a avut 2 nașteri cu cezariană la Spitalul Municipal Sebeș Secția Obstetrică-Ginecologie, una înainte de pandemie și una în timpul pandemiei, același medic: Lăncrăjan Ioan. Atât dumnealui cât și restul personalului s-au comportat exemplar, nu au dat nici un moment impresia că ar aștepta ceva $ ca să-și facă meseria și totul a decurs conform așteptărilor.
    Chiar acum când scriu întâiul născut se află internat la Cluj, Pediatrie 1, secția chirurgie, operat de dna chirurg Rodica Mureșan, operație reușită, comportament exemplar din partea dumneaiei și a personalului medical și la fel, nu au dat nici un moment impresia că ar aștepta ceva $ ca să-și facă meseria.
    Înainte de asta am fost la Pediatrie 3 la dna Daniela Iacob, toată stima și respectul pentru dânsa nu ne-a dat nici un moment impresia că ar aștepta ceva $ ca să-și facă meseria.
    Țin să precizez că am primit apeluri de la multe rude sau prieteni care știau că vom merge la operație cu cel mic, inclusiv de la cele din străinătate, toți sugerând să dăm plicul să fie copilul bine să se ocupe de el etc etc, dar am spus clar și ferm că NU vom da mită și . (PUNCT!!!)
    Nu e etic, moral și nici inteligent să dai mită (INDIFERENT DE SITUAȚIE) și uite că se poate FĂRĂ!

  12. Poate greșesc, dar și Spitalul Municipal Timisoara, Clinicile Noi,e ok. Personal amabil,profesionist . Desigur ca pădure fără uscaturi nu este, dar în general recenzia este una pozitivă. Sănătate bună!

  13. Ar trebui adaugata si sectia Chirurgie a spitalului din Oravita, cu o echipă medicală tânără , care își merită pe deplin cinstea și onoarea de medic !!! Am avut personal de a face cu dânșii, cu d-nul dr. Cuzmanov și nu pot să vă spun ce plăcut surprinsa am fost de ei…respect și admirația cuvenită! Profesionalism si daruire!.
    De plic….nici nu mi s-a permis sa discutam, mi s-a explicat ca in sectia de chirurgie nu se admit asemenea practici.

  14. În urma unei crize de lumbago am ajuns la Spitalul Clinic de Recuperare din Cluj-Napoca, secția balneologie recuperare ambulator. Am fost plăcut impresioant de tot ce am văzut. Medicii cu care am avut de a face sînt profesioniști, personalul auxiliar amabil, mereu dispus să te ajute. Nu am cuvinte potrivite pentru laudă. Curățenie exemplară, măsuri adecvate pentru prevenirea eventualelor molipsiri.
    Toți pacienții sînt tratati cu respect, nu e favorizat nici unul în defavoarea altuia. Nimeni nu pretinde foloase necuvenite (plicuri, atenții, etc.) Cel puțin secția despre care am relatat e de nota 10 !

    1. Omul se refera in principal la medici. Intr-adevar, sunt cazuri in care are dreptate. De multe ori medicii refuza plicul. Asistentele, brancardierii, infirmierele nu se complica cu plicul. spaga poate fi data oricum daca e consistenta si are caracter repetitiv.

  15. Trebuie să fi fost unul din marii norocoși din țara asta de nu m-am lovit de mită prin spitalele românești. Și am avut ceva contacte de a lungul vieții. La Lugoj,. peritonită, operat de dl dr. Musceac, cu vreo 24 ani in urmă. După obiceiul vremurilor nevastă-mea s-a dus cu plicul, a dat-o afară din cabinet. Mama s-a luptat cu cancerul vrei 12 ani, nu s-a pus probelma de atenții. Nevastă-mea transplant de rinchi, la Cluj, și da la dl Lucan, cel bălăcărit în presă. Nici pomeneală să condiționeze sau sa ceară mită! Recent, soacră -mea cu covid, internată de urgență la Târgoviște. La fel, nici pomeneală de mită. Oameni integrii, profesioniști adevărați.

  16. Experienta semipozitiva:

    Mama a fost internata recent la spitalul de Gastroenterologie din Cluj pentru operatie.
    Din discutiile ce le-a avut cu colegele de camera a rezultat ca ar fi dat 200-500 euro spaga in functie de procedura si am zis sa nu dea ca nu ii ok mai ales daca totul pare ok in modul in care ii tratata.
    Am cautat declaratiile de avere ale medicului Mocan Lucian care se ocupa cu mama si am gasit ca impreuna cu sotia care lucreaza si ea in acelasi spital au cumulat minim 95000 de euro/an din salarii.
    Asta pe langa 4 terenuri, 2 case, 4 apartamente (unele in Cluj), 200000 euro in conturi, masini si multe alte bunuri.

    Inteleg fenomenul pe baza caruia s-a ajuns la clasicul plic, dar in urma schimbarilor din ultimii ani nu mi se pare normal ca dupa ce platesti un procent mare din venituri in aceasta directie sa trebuiasca in continuarea sa ‘contribui’ pe sub mana. Daca ii sa se contribuie oficial cred ca ar fi mai ok, ex plata unui procent din serviciu medical ca si in Franta in functie de posibilitati.

    Am incercat sa conving ca nu ii ok sa incerce sa dea 200 de euro sa fie mai atenti avand in vedere ca exista riscul sa si isi piarda slujba, reputatia si alte chestii dar nu a functionat.
    Tata a insistat ca trebuie sa dea ceva inainte de operatie si a venit cu o zi inainte la Cluj cu trenul ca sa fie dimineata inainte de operatie la o discutie cu domnul doctor.
    Din ce am inteles acesta nu ar fi primit spaga dar ar fi dat de inteles cu alta ocazie din spusele tatei.
    Nu stiu daca tata chiar nu a dat sau doctorul nu va accepta pe viitor la alte consulatii viitoare sau asta o fost modalitatea eleganta de a respinge un obicei nociv.

    Sper ca ultima este versiunea pe care s-a mers si la controalele medicale ce urmeaza o sa ramana asa, insa daca aflu ca au dat banii o sa fac niste plangeri/sesizari sa se streseze putin pentru banii luati, macar sa fie si aia munciti putin, ca declarati sigur nu sunt.

    Cred ca mai multe flagrante si plangeri/sesizari s-ar calma problema daca ar incepe presiunea din partea populatiei.
    De asemenea ANAF poate descopera niste neconcordante intre ce ii declarat si ce nu in special la medici care au declaratii, daca au niste tinte.

    O platforma gen iamita.ro in care sa fie facuta libera publicarea de ‘anunturi’ anonime prin care se notifica cine, unde, cat, cand a luat mita/context sau alte infomratii si afisat un top al persoanelor care au luat acea mita pentru verificari suplimentare fara a oferi informatii care pot duce la descoperirea celui/celor ce au publicat informatiile.
    De asemenea s-ar putea pune si instante in care s-a refuzat/oferit sau nu s-a pus problema pentru un context pozitiv.
    Ar putea fi o arma valoroasa pe baza careia sa se faca niste verificari de catre jurnalisti si/sau institutiile statului daca ar avea o promovare corespunzatoare sa aiba cat mai multi adepti.
    Cred ca mentenanta acestui site nu ar fi o problema, la promovare nu prea ma pricep dar ideea ar putea sa aiba un impact raspandita prin mediile corespunzatoare.
    Daca iti place cum suna poate discutam si devine realitate sugestia de mai sus.

    Spor(t) in continuare si multa sanatate!
    Sebastian

  17. Experiente pozitive, cu nume si prenume:
    Dr. Daniela Popescu, Spitalul Clinic Colentina, sectia reumatologie
    Dr. Corina Cernat, Ambulatoriul Spitalului Universitar de Urgență Militar Central „Dr. Carol Davila“, specialitatea oftalmologie

  18. Buna ziua! Soția mea a născut în Cluj, la Clinica Obstetrică-Ginecologie “Dominic Stanca” și la doctorul Iuhas Cristian, care e și foarte profesionist, nu ești deloc bine primit cu bani sau alte cadouri. L-am cunoscut la o clinica privata, și invers fata de alti doctori, a chemat-o pe soția mea la spitalul de stat, tocmai pentru a nu mai cheltui bani. Nu numai că nu ne-a mai costat nimic, dar ne-a și introdus într-un program de unde am beneficiat de niste medicamente gratuite. Îl apreciez maxim și trebuie să fie trecut pe harta, numele lui. De restul doctorilor din clinica aia nu știu mai nimic, am auzit zvonuri de șpăgi dar nu pot confirma. Apreciez munca ta, Alex! Succes pe mai departe!

    1. Si eu am intalnit un medic psihiatru din Sfantu Gheorghe, la care initial am mers la cabinetul privat, dl Dr Ercse Ferencz!
      De-o empatie, de-o amabilitate si de un profesionalism de laudat, dl Dr Ercse mi-a spus sa merg apoi la Cabinetul dumnealui de la Policlinica de stat tocmai pentru ca urma sa fie un tratament indelungat si la Policlinica puteam primi Scrisoare medicala si apoi retete compensate de la medicul de familie!
      E mare lucru ca pacient sa intalnesti medici profesionisti, amabili, empatici si care nu cer spaga!
      Multumesc, dle Dr Ercse!

  19. Dl Doctor Paul Portelli – Medicina Interna – Spitalul Clinic “Prof. Dr. Theodor Burghele” București
    Dna Doctor Verde Ioana – Diabet zaharat, nutriție și boli metabolice – Spitalul Clinic Theodor Burghele

  20. D-l Alex, se poate sa editați harta și sa scrieți cu punct și virgula Numele Spitalulul, secția, etajul, numele doctorului care ia/ nu ia șpagă ?
    Ca sa nu mai fie atâta confuzie.
    Oamenii au dreptate in unele comentarii, No offence !

    1. Salut, Florin, ai dreptate, ar fi mult mai la obiect așa. Dar pe hartă nu pot din punct de vedere tehnic, dar aș putea face o listă în acest articol cu numele medicilor secția, spitalul. Aștept nume și prenume, cine are.

  21. Bine te-am ‘găsit’ și aici!
    Minunat articolul. Și, deși știu c-ar fi minunat să avem toți doar povești pozitive legate de spitale(sau măcar majoritatea să fie pozitive), cele puține, din fericire, dar cu puternic impact negativ, cam domină..

    Zalău secolului 21. E drept, de vreo 5-6 ani faza. Fetița mea mai mică, atunci de vreo 5 anișori, cu piciorul rupt, ajunge la urgență la Zalău.
    Nu o să vorbesc de așteptatul cu orele la urgență, de atitudinea mizerabilă a unei părți a personalului.
    Bun, într-un final vine rândul nostru.
    I se pune atelă gipsată și ni se spune că a doua zi să mergem la control în policlinica spitalului la singurul ortoped pediatru din Zalău atunci.

    Zis și făcut. A doua zi, aceeași poveste. Așteptat cu orele, nu-i bai, așteptăm.
    Am fost lăsați ultimii. Și domnul doctor nici nu a vrut să ne primească cu fata, deși eram încă în orele de program.

    Când, după rugăminți, ne-a primit totuși, a făcut un scandal monstru pentru faptul că am mers în policlinică și nu la el la privat, cum ‘ne-a spus’!
    Deși, să fie clar, era prima dată când îl vedeam pe omul ăla! Și ultima, desigur!

    Repeta întruna că nici nu ar trebui să se uite la fată!

    Și povești ca a mea cu ‘distinsul’ doctor sunt sute..

    Bun. Ca să închei măcar în ton pozitiv: am ajuns la Cluj unde am fost tratați exemplar de tot personalul, fără să cunosc pe cineva și, evident, fără ‘atenții’.

      1. Ideea cu platforma e minunată,dar ar fi niște hibe, cum ar fi aceea că e greu să eviți raportarea abuzivă. Dar nu imposibil. Poate cineva sa preia cumva ideea ta și să o implementeze. Ar fi excelent.

  22. Super experiența la Spitalul de Urgenta pentru Copii “Sfântul Ioan” Galati. Acum un an, in plină pandemie, am ajuns cu nepotul meu de 14 ani la Urgente. Își rupsese mâna. Imediat i s-a facut triajul epidemiologic, apoi a fost preluat de medicul de garda, rezidenta, o doctorița foarte tânăra si foarte cool. Tin minte asta ca avea parul in toate culorile si mi s-a parut foarte tare asta. După ce l-a analizat din cap pana in picioare l-a trimis la radiografie. Alți oameni amabili. In tot acest timp am putut sa stau cu el, sa ies sa iau apa, sa ma întorc. După radiografie am stat frumos la coada la ortopedie. Un medic si doi asistenți super de treaba. Nu doar ca au fost foarte amabili, dar au glumit cu el tot timpul. Si a constat foarte mult ca i-au cam “pus osul la loc manual” pana sa aplice ghipsul. Si energia asta o aveau cu toți pacienții. Deci nu doar ca nu s-a pus problema de șpagă, dar toată lumea a fost super draguta.
    Mai vreau sa spun ca am 31 de ani si niciodată in viața mea nu am dat șpagă la vreun medic. Nici n-as sti cum sa fac asta. Pur si simplu imi e rusine!

  23. Buna ziua! In legatura cu sms-ul pentru feedback pe care ministerul sanatatii il trimite pacientilor internati, doresc sa mentionez ca nu este suficienta intrebarea daca a fost pretinsa, ci si daca a fost primita o “atentie”. Intr-adevar, cred ca de multe ori nu e ceruta suma de bani, dar din atitudine observa pacientii ca ar fi bine pentru ei insisi sa o dea, pt un act medical corect. Cred ca obligatia cadrelor este sa nu primeasca, nu doar sa nu ceara. E greu de raspuns la intrebarea daca s-a cerut, cand cadrul medical doar a sugerat asta, fara a cere, dovada fiind si ca a primit ce i s-a dat.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
Medici, plicuri, pacienți
Următorul
De ce țara asta se va îndrepta: cazul Ilie Bucșă
Cazul-Ilie-Busca

De ce țara asta se va îndrepta: cazul Ilie Bucșă

Bucșă, un om simplu dintr-un sat de munte din Suceava, i-a trimis unui șef de

You May Also Like