Am aflat care e rata șpăgii din spitale. Mai e valabilă harta binelui?

Am găsit documentele care arată câtă șpagă se mai cere în spitalele de stat
Alex Nedea Documente Spaga

Datele culese anul trecut de la peste 300.000 de pacienți aduc o nouă perspectivă despre cât de răspândit ar fi în spitale fenomenul plicului.

Acest text conține o listă cu rata șpăgii în 100 din cele mai importante spitale din România, rată calculată pe baza mărturiilor, date sub anonimat, de sute de mii de români care s-au externat anul trecut dintr-un spital de stat.

Cum am ajuns să scriu acest text?

În noiembrie anul trecut am fost operat de urgență într-un spital de stat din București. Atunci am scris un text despre cum am constatat în salonul meu moartea „plicului”, iar comentariile care au urmat m-au făcut să cred că asistăm de câțiva ani la un fenomen nou: sistemul e populat cu din ce în ce mai mulți profesioniști care își fac treaba cu dedicare, fără să aștepte vreo atenție, iar metehnele comunismului dispar cu ajutorul lor.

Așa că m-am decis să fac o hartă a binelui din spitale.

Apoi am completat-o cu o parte din numele medicilor care stau în spatele acelei hărți.

Articolele mele au fost urmate și de o serie de critici ale unor cititori care susțineau că ce am arătat în cele trei articole de pe acest blog nu sunt decât niște excepții. Drept urmare, am început să sap și mai adânc să văd dacă într-adevăr așa e.

Cum a fost calculată „rata șpăgii”?

Astfel am aflat că de șase ani există un mecanism pus la punct de Ministerul Sănătății prin care se încerca, printre altele, să se constate care e, cu adevărat, rata șpăgii din instituțiile sanitare.

„Mecanismul de feedback al pacienților”, cum se numește instrumentul lansat de fostul ministru al sănătății Vlad Voiculescu la finalul lui 2016, funcționează în felul următor: o parte dintre pacienți recepționează pe telefon sau pe e-mail (doar după ce se externează) o invitație de  a răspunde la un chestionar referitor la serviciile medicale pe care le-au primit în unitatea medicală.

Chestionarul nu e trimis de spital, ci de Serviciul de Telecomunicații Speciale printr-o platformă securizată și respondentului i se garantează anonimatul.

Printre întrebările din chestionar se află și aceasta: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”. Pacientul poate răspunde cu „Da” sau cu „Nu”.

Răspunsul lui este preluat automat și e centralizat alături de cel al altor pacienți. Apoi datele sunt publicate lunar, defalcat pe fiecare unitate sanitară. Am reușit să găsesc răspunsurile la toate aceste chestionare completate de peste un milion de români în ultimii cinci ani.

Așadar, cât se mai dă?

Anul trecut, de exemplu, au răspuns la chestionar 311.374 de oameni și doar 5883 au zis că li s-a cerut șpagă în spitale. Asta înseamnă 1,89%. E un procent extrem de mic comparativ cu percepția din societate că flagelul șpăgii e omniprezent în unitățile sanitare.

Mai mult, am vrut să văd cum a evoluat acest procent în ultimii ani. Așa că am obținut datele din chestionarele completate în perioada 2018-2021 pentru a le compara cu cifra din 2022. Evoluția e surprinzătoare. 3,16% dintre pacienți au spus în 2018 că li s-a cerut șpagă în spitale apoi procentul continuă de-a lungul anilor astfel:

Rata șpăgii din spitale aproape s-a înjumătățit în ultimii cinci ani. Dar procentul de anul trecut de 1,89 e doar o medie. Asta înseamnă că, dacă în multe spitale obiceiul aproape a dispărut, în altele problema încă persistă la cote rușinoase. În câteva locuri, rata șpăgii este și de trei-patru ori mai mare decât media națională. Așa că am decis să aleg o sută dintre cele mai importante spitale din țară (în total sunt aproximativ 400 de unități sanitare monitorizate), să centralizez la fiecare dintre ele răspunsurile din chestionare și să vă arăt cum stau lucrurile în spitalele mari din județul vostru. Veți putea afla dacă într-un anumit spital rata celor care au răspuns cu „DA” la întrebarea dacă li s-a cerut șpagă în spital în 2022 este peste sau sub media națională de 1,89%.

A reieșit tabelul de mai jos:

Puteți să folosiți căsuța de căutare dacă vreți să ajungeți la un județ anume.

Apăsați pe căsuța Procentaj „DA” dacă vreți să vi se ordoneze tabelul crescător sau descrescător în funcție de valoarea procentului și să obțineți astfel un top.

Procentul pacienților care au spus în 2022 că li s-au cerut atenții

wdt_IDUnitatea sanitarăJudețProcentaj "DA"
397SPITALUL UNIVERSITAR CF WITINGMunicipiul București0,26%
398INSTITUTUL NATIONAL DE ENDOCRINOLOGIE CI PARHONMunicipiul București0,58%
399INSTITUTUL DE FONOAUDIOLOGIE SI CHIRURGIE FUNCTIONALAMunicipiul București0,64%
400SPITALUL CLINIC DE BOLI INFECTIOASE SI TROPICALE DR VICTOR BABESMunicipiul București0,83%
401Spitalul Clinic de Psihiatrie Prof. Dr. Al. ObregiaMunicipiul București0,85%
402INSTITUTUL DE BOLI INFECTIOASE "Dr. MATEI BALS"Municipiul București0,88%
403SPITALUL CLINIC DE ORTOPEDIE-TRAUMATOLOGIE "FOISOR" BUCURESTIMunicipiul București0,89%
404SPITALUL CLINIC DE NEFROLOGIE DR CAROL DAVILAMunicipiul București0,90%
405SPITALUL CLINIC COLENTINAMunicipiul București0,96%
406INSTITUTUL DE PNEUMOFTIZIOLOGIE MARIUS NASTAMunicipiul București1,04%
407INSTITUTUL CLINIC FUNDENIMunicipiul București1,34%
408INSTITUTUL DE URGENTA PENTRU BOLI CARDIOVASCULARE PROF DR CC ILIESCUMunicipiul București1,51%
409SPITALUL CLINIC COLTEAMunicipiul București1,52%
410INSTITUTUL NATIONAL PENTRU SANATATEA MAMEI SI COPILULUI ALLESANDRESCU RUSESCUMunicipiul București1,54%
411SPITALUL CL OG DR P SARBUMunicipiul București1,73%
412SPITALUL CL PROF DR T BURGHELEMunicipiul București1,81%
413SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTA ELIASMunicipiul București1,90%
414SPITALUL CLINIC DE URGENTA PT COPII GRIGORE ALEXANDRESCUMunicipiul București1,95%
415SPITALUL CLINIC DE URGENTA PENTRU COPII MS CURIEMunicipiul București2,16%
416INSTITUTUL ONCOLOGIC PROF DR AL TRESTIOREANUMunicipiul București2,32%
417SPITALUL UNIVERSITAR DE URGENTAMunicipiul București2,35%
418SPITALUL CLINIC DE URGENTA SF IOANMunicipiul București2,81%
419SPITALUL CLINIC DE URGENTA FLOREASCAMunicipiul București3,04%
420SPITALUL CLINIC DE URGENTA "BAGDASAR ARSENI"Municipiul București3,08%
421SPITALUL CLINIC FILANTROPIAMunicipiul București3.20%

O întrebare prea îngustă pentru o plajă largă de posibilități

Desigur că întrebarea din chestionar, formulată astfel: „Vi s-au solicitat bani sau atenții de către medici sau asistente?”, nu acoperă toate posibilitățile de șpagă. Pot fi medici și asistente care nu cer explicit, dar lasă de înțeles. Dar situația cea mai răspândită, din ce am observat eu în spitale,  e aceea când pacienții se oferă ei, din oficiu, să dea. Așa se face că, potrivit ultimului Eurobarometru, 18% dintre români recunosc că au venit cu plicul la medic.

Diferența de la 1,89 la 18 e dată de mentalitatea moștenită din comunism că nu se cade să mergi la medic fără plic sau măcar cu o curcă, o damigeană, o ceva. Cred că mentalitatea asta se poate schimba prin puterea exemplului care vine inclusiv cu texte de acest gen. Medicii care își fac meseria onorabil in spitale merită ca această statistică sa fie cunoscută de cât mai mulți pacienți. Așa că vă încurajez să distribuiți acest articol.

Există încă suficienți medici care cer. E revoltător recentul caz de la Suceava cu un medic oncolog care ar fi cerut șpagă dublă de la un pacient pentru că avea două forme de cancer. Dar aceste situații formează oare imaginea de ansamblu? Totuși un procent covârșitor de 98,11% de români externați din spitalele de stat au spus că nu li s-a cerut șpagă. Adică 305.491 . E o cifră care nu poate fi ignorată nici măcar de cei mai înverșunați dintre cei care încă susțin că „medicii români sunt niște șpăgari” și „mori cu zile în spitale dacă nu dai ceva la medic”.

1,89% e încă mult, dar așa cum ați aflat mai sus, în urmă cu doar cinci ani procentul era aproape dublu. România se schimbă. România se vindecă.

Acesta este noul meu blog, unde îmi propun să vorbesc mai mult despre lucrurile bune care se întâmplă în România. Te invit să te abonezi în căsuța de mai jos. Gestul tău mă va încuraja să mai scriu aici.

Total
0
Shares
Comentarii 29
  1. Bună!
    Întrebarea corectă,relevantă este:
    am fost refuzat, cand am dat plicul cu bani ,DA. NU
    Si aici veti vedea ca 85-90 % dintr medici primesc plicul, nu refuză

  2. Ziua bună, Alex Nedea! FELICITĂRI pentru tot ce faci, mult succes în continuare!
    Știu cum este când ești, prin natura profesiei, inundat în yrâțenie și anormal, tinzi să vezi, uneori, doar partea goală a paharului. Posibil ca articolul acesta să fi fost scris într-o astfel de perioadă…
    Ce vreau să spun. Citindu-l, mi-am amintit gluma aceea bazată pe vizita lui Moisil la Institutul Meteorologic care, la răspunsul directorului institutului cum că gradul de încredere cu care garantează prognoza metereolologică este de 40%, l-a întrebat: „și atunci de ce nu dați prognoza invers?”

    Adică, deși nu sunt jurnalist, cred că titlul articolului dvs. era mai potrivit : „Am aflat care e rata șpăgii din spitale. Mai e valabilă harta răului/șpăgii?”. Nu de alta, dar un procent de 1,89% personal medical care pretinde șpagă este NESEMNIFICATIV din orice punct de vedere l-am privi. Pentru mine este semnalul că avem un sistem medical care n-are nici o problemă cu șpaga (comparativ cu problemele privind dotările, coordonarea clinicilor de specialitate, organizarea rezidențiatului, …), cu un personal medical de JOS PĂLĂRIA în proporție covârșitoare de 98,11%.

    Indiferent de titlu, însă, mi-ați făcut ziua bună confirmându-mi ce știam de ani bună despre personalul medical din România. Mulțumesc!

  3. CĂ SĂ RĂSPUND LA ÎNTREBAREA DIN CONTINUAREA TITLULUI ARTICOLULUI ,,HARTA BINELUI MAI E VALABILĂ” RĂSPUNSUL MEU LA ACEASTĂ ÎNTREBARE E NU; SISTEMUL DE SĂNĂTATE DIN ROMÂNIA E DE EVUL MEDIU E DE EPOCA PRIMITIVĂ DE TREIZECI ȘI TREI DE ANI SA MAI FĂCUT REFORMĂ ÎN SISTEMUL CORUPT ROMÂNESC DE SĂNĂTATE? E O ÎNTREBARE A CĂRUI RĂSPUNS E NU. IAR ȘPAGA LA MEDICI E VECHEA METEAHNĂ DE PE VREMEA TOVARĂȘULUI NICOLAE ,,CEAȘCĂ” CEAUȘESCU DIN VREMEA EPICII DE AUR A ROMÂNIEI!??

  4. Foarte interesante datele prezentate in articol. Din pacate nu cred ca reflecta adevarata stare a sistemului medical din Romania. In ultimii 5 ( chiar 10 ani daca ma gandesc bine), tatal meu a fost internat in spital cel putin o data la 6 luni, uneori chiar mai des, si de fiecare data – fara exceptie – le-au dat doctorilor bani. Nu pentru ca acestia au cerut, ci pentru a avea ei sigurant ca este bine ingrijit. Mai multi membri ai familiei mele extinse sunt medici ( lucreaza la spitale dr stat), si stim, in mare, cam care le sunt veniturile si cu toate acestea, parintii mei simt o obligatie fata de medicul carevii trateaza. la un moment dat un medic a refuzat plicul. Panica. s-au dat peste cap si au gasit o ruda pe care au trimis-o la cabinetul privat al medicului, ca sa ii dea acolo plicul. Ce vreau sa spun este ca medicii nu verbalizeaza cererea, ea este atat de adanc si puternic inradacinata in mentalitatea noastra, incat teama de a nu fi bine ingrijit este cea care ii impinge pe oameni sa se foloseasca de Plic. nu mai spun de cate ori au fost parintii mei trimisi la cabinetul privat, pentru ca “la stat nu avem nu stiu ce dispozitiv”, etc. Inca ceva, ei nu au primit niciodata SMS post externare, pentru a fi intrebati aceste lucruri.
    Eu, personal, nu am dat niciodata, nimic, medicilor, asistentelor, nimanui, insa … imi permit sa merg la privat, unde lucrurile stau altfel.

    1. Ca si “continuare” a acestui comentarii, tocmai am aflat care este costul unei operatii pe inima la Parhon: 10.000 de lei. I-a cerut direct doamna doctor, DUPA, operatie ( pentru dansa, anestezist, asistente).

  5. Rezultatul este consecinta modului in care este formulata intrebarea. Romanii ar trebui intrebati daca au dat bani personalului medical din sistemul public, nu daca li s-a solicitat. Imi pot programa operatiile in functie de spaga fara sa solicit bani de la vreun pacient. Ii pot trata expedititv pe aia care nu au dat fara sa le cer nimic. Urmatoarea intrebare ar trebui sa fie daca personalul medical le-a recomandat sa mearga la ei la privat pentru consultatii etc.

    Ministerul sanatatii ar trebui sa externalizeze colectarea acestor date daca vor sa faca argumentul ca perceptia societatii este ca sistemul pe care il conduce este mai corupt daca este de fapt. De ce se presupune ca un respondent va completa onest un chestionar al unei entitati pe care o considera corupta?

  6. Un articol pentru care ai muncit aiurea. Nu reflectă realitatea, nici pe departe. Se ia șpagă la greu, de cele mai multe ori nu o cer direct. Se poartă distant cu pacientul, ii da de înțeles în diverse feluri…. Se ia șpagă la greu în spitalele din provincie, mai des de către personalul mediocru. Cei mai mulți au atitudinea de superioritate, dau impresia că sunt altceva decât ești tu. Pacientul, bietul pentru ceva atenție și o vorba buna trebuie sa plătească. Ar fi multe de corectat dar nu se vrea.

  7. Va povestesc cazul meu, in noiembrie 2022 mama mea de 82 ani , a ajuns intr-o noapte la urgenta la un spital din Braila, i-au facut toate investigatiile , concluzia: ocluzie intestinala. Pe langa asta ,avea o hernie veche de cativa ani ( n-a vrut sa se opereze). Au internat-o , clar. I-au facut a doua zi toate analizele care trebuiau , dar nu ne-au dat o data cand o v-a opera. Urmatoarea zi , m-am dus dimineata la ea ,( nu avea-i voie sa ramai peste noapte) patul ei era gol! M-au luat toate cele ! Intreb femeile din salon ce s-a intamplat cu ea si mi-au spus ca au operat-o dis-de-dimineata! Era deja in terapie , o operase. Tin sa precizez ca nu dadusem nici-un leu la nimeni ! Am fost placut surprinsa ca medicul a actionat corect fara ca cineva sa-mi ceara sau sa dau ceva . Nu ma asteptam , mama 82 de ani, ma gandeam ca nu o sa-i presteze prea multa atentie fara spaga. Medicul s-a comportat excelent,si-a facut treaba fara sa astepte nimic. Insa , a doua zi dupa operatie, primesc un telefon de la spital, era o asistenta, sa-mi comunice ca anestezista mamei mele vrea sa merg sa ,, vorbesc” si cu ea! In mintea ei ( anestezista in mintea ei , ii era frica ca am ,,vorbit” cu medicul si cu ea nu. M-a sunat si m-a invitat sa ,,vb” cu ea!!! Despre ce sa vb cu ea ?? Trage-ti concluziile! ?

  8. Stau si ma intreb cam ce ar trebui sa se faca sa se schimbe mentalitatea romanului? Se publica un raport in care se spune ca rata coruptiei in mediul spitalicesc este mult, mult mai mica decat perceptia publica insa romanul stie el mai bine, nu se poate dom’le, toti is spagari si criminali…aceiasi carora cand le spuneai sa poarte masca sau sa evite aglomeratiile urlau ca nu poarta botnita si ca sunt daci liberi…procentul coruptiei in multe alte domenii din Romania este sensibil mai mare decat cel din domeniul sanitar si nimeni nu sare cu gura atat de tare precum in cazul medicilor…din aceeasi categorie, se voteaza cu ambele maini aceiasi hoti ordinari si urlam ca raul absolut mioritic sunt medicii si asistentele… trist

    1. E greu de spus. Totusi, desi omul de rand nu stie despre faptul ca statisticile pot sa minta sau, intr-un caz si mai rau – dar nu imposibil – pot sa fie “masluite”, ei tot gandesc asa, si – te rog sa citesti tot – il inteleg. Il blamez, dar il inteleg. Deja il pot auzi pe Ionel cum urla “pai, ba, sigur au fost facute, ascunse!”. Daca e sa ne indepartam de la incarcarea emotionala pe care o are ceea ce a zis, putem gasi o gramada de instante in care guvernele, la toate nivelele, mint, in sinea ei, pentru ca am fost antrenati dupa invataturile crestine, minicuna e un lucru rau, totusi, la nivel de decizii, ea este doar o unealta, dar asta-i un alt subect. Exista un interes ca acea rata de coruptie sa fie mica, desigur, el poate sa fie si de natura buna, totusi, pentru ca ravnim negativitatea…ghici pe care o sa-l alegem? Asa, deci, ce-ncerc sa zic? Pana una-alta, dat fiind faptul ca istoria mitelor din spitale este ceva foarte, foarte recent (si nu doar la scala istorica), imi vine greu sa cred ca lumea o sa lase in spate ideea. Din nou, ii poti blama? Lumea nu poate sa creada ca s-a schimbat ceva atat de adanc inchegat in societate, intr-un timp asa de scurt.

      Am fost prin spitale. In general, nimeni nu-ti cere nimic, dar am intalnit un caz, astfel, daca e sa ma gandesc la toate cazurile, acel (1) caz reprezinta doar 4-5% din interactiunile mele, astfel, articolul pare sa fie fix pe felia mea! Totusi, ceea ce doresc sa mai adaug e ca, la fel ca toate statisticile, ele sunt aplicate general. Pot exista “focaruri de infectie”, unde situatia e incredibil de rea. Pe de alta parte, in functie de nivelul de educatie, varsta, locatie si alte lucruri, acel formular are o sansa mare sa fie ignorat. Pentru ca sample size-ul e asa de mic, desi totalul de interactiuni e, posibil, de 15-20x mai mare, nu avem nicio sansa sa aflam ceva apropiat de adevar, astfel, am ajuns la crux-ul articolului. Desi suna de bine, din pacate (stiu ca nu se poate mai mult), cel mai probabil, el acopera un numar infim al interactiunilor. Comentariul e deja lung, dar trebuie sa fie analizat si cum a fost creeat el, cand este trimis unui cetatean, daca nu-l impinge inspre o anumite directie s.a.m.d (toate astea sunt masuratori de baza, pentru a stabili cat de incredere sunt aceste raspunsuri)…lucruri despre care nu s-a vorbit deloc. Chiar si celalalt articol acopera un numar extrem de mic din toate spitalele.

      In fine. O initiativa foarte buna a STS-ului si a altor agentii ale statului, dar luandu-ne dupa numerele prezentate de Alex…eh, mai bagati la sample-size, da-le dreacu!

      Pana una-alta, doar la nivel de numere, un doctor (daca e sa vorbim de pacientii tineri), in teorie, repara un om care, in teorie, merge mai departe si plateste taxe. Apoi, el ajuta si la mentinerea pacii si ordinii indirect (“Broken Windows Theory”), astfel, exista o gramada de argumente bune pentru a marii salariile doctorilor. Pana o sa reusim sa rezolvam toate problemele astea, cu chiu-cu-vai, marirea salarilor e o solutie buna.

    2. Romanii au raspuns daca li s-a solicitat spaga, nu daca au dat bani, daca li s-a recomandat sa mearga la acelasi doctor la privat in loc sa continue la public, daca este normal ca spitalul Floreasca sa factureze CASS noaptea de cazare cu 50% mai mult decat costa la privat sau in alte tari din UE etc.

      Folosind acelasi criteriu, nici politicienii nu sunt corupti daca nu cer bani fatis. Politistul care ia banii pe care ii pui intre acte nu a cerut nici el nimic. Uite cati oameni cinstiti in tara asta!

      Apropo daca tu crezi ca romanul este paranoic si cu o mentalitate proasta, de ce crezi ca va raspunde onest unor intrebari puse de institutia care organizeaza coruptia din mintea romanului?

  9. Eu fac un curs de infirmiera ( nu asistent, in It infirmiera înseamnă asistent medical și trebuie sa ai licență și master, la fel ca medicii) în IT. Sunt aici de 18 ani, totuși am vrut sa vad care e echivalentul meseriei mele în țară deși nu intenționez sa ma întorc curând. Nu mai vreau sa știu. Nu as putea sa accept ca ce fac eu sa fie asociat cu corupția. Rămân unde sunt.

  10. Multi nu vor declara adevarul in sms, pentru ca nu au incredere ca intr-adevar va fi anonim.
    Multi au tendinta, cand se vad iesititi ok din spital, sa minimizeze comportamentele nasoale ale personalului.
    Si cu siguranta putini cer expres spaga. Majoritatea “asteapta” sau primesc daca li se da, chiar daca nu asteapta sau nu cer. Cati, daca gasesc 100 ron pe strada sau daca cineva le da cadou bani, nu ar primi?, nu medici, vorbesc la general

  11. Aplauze pentru efort!
    Ca statistica sa functioneze corect, STS ar trebui sa ofere si:
    > numarul total al mesajelor expediate celor externati sau apartinatorilor declarati, in acelasi interval de referinta.
    > numarul externarilor pentru care nu s-au putut trimite astfel de mesaje (lipsa numar telefon mobil, server picat, pana de curent, zile libere, etc.)
    Si datele despre numarul total de internari si externari ar trebui confirmate cu MS si CNAS/CASAOPSNAJ si eventual si alte autoritati in materie (oare celor care ajung pe sectii prin UPU sau celor decedati in spital li se mai trimite SMS? are vreun efect politica GDPR?).

    De acord ca fenomenul e mai complex, pe linga spaga “ceruta” mai e si cea “insinuata” sau transmisa prin terti. Sau cea pur si simplu oferita de pacienti/apartinatori, mai ales ai bolnavilor cronici, care ajung periodic la internari de citeva zile, pe parcursul carora se poate intampla ca personalul medical (brancardieri, infirmiere, asistente) sa nu isi faca datoria daca nu li se indeasa o ciocolata sau 5/10 in halat. Nu vreau sa generalizez, dar cu doua sectii de SCJ am avut experiente neplacute.
    In plus, ar trebui avut in vedere ca un procent (maricel, as zice) dintre beneficiarii si repondentii acestor mesaje prefera sa nu dea curs invitatiei sau sa nu spuna adevarul cind raspund din teama ca s-ar putea trezi cu interesele proprii (de moment//viitoare) prejudiciate de eventualele consecinte ale unor actiuni de remediere (ex: se teme omul ca va ajunge sa se interneze din nou in aceeasi sectie, dupa 2-3 luni, si sa aiba parte de si mai putina grija din partea aceluiasi personal, mai sever/inrait din cauza unor controale sau sanctiuni).

    1. Sunt de acord cu tine. Și vorbesc din experienta. Soțul meu nu știa ce bani dădeam la doctor. Deci pe aparținători nu îi contabilizează nimeni. Mi-a luat banii iar finalul a fost același,, sfârșit,,. Menționez ca a fost o boala oncologica. Trebuie sa recunosc ca a fost și un alt medic care a fost corect și mi-a spus ca voi avea nevoie mai multa după ce se v-a stinge. Deci ideea este ca pe aparținători nu îi contabilizează.

  12. Nu cred ca pacientii au raspuns corect de teama de a fi descoperiti. Nu au incredere in anonimatul promis, iar daca sunt descoperiti se tem ca raman fara doctori.
    Pot spune din experienta ca la Spitalul Universitar din Bucuresti un medic a cerut, la 3 zile dupa ce si-a primit plicul, un imprumut de 3000 de lei. Cand ai sora internata la ATI si medicul respectiv e cel care o opereaza si o tine sub observatie, cum procedezi in situatia asta? Deci … plicul e viu printre medici. Unii sunt in stare sa “dezmembreze” cadavre ca sa iti ia banii pe un dispozitiv care se presupume ca e decontat de stat, altii te taxeaza dublu daca cumva ai 2 diagnostice.

  13. Te felicit pentru aceasta analiza, subiectul in sine este probabil unul din principalele motive de emigrare din tara a celor cu venituri peste medie.
    Demascarea asta prin cifre este primul pas dintr-o serie de actiuni care ar putea schimba comporamentul pacientului cat si a medicului.
    Ce mecanism poate accesa un pacient cu o boala care necesita interventie aproximativ imediata (dar nu din categoria Urgentei Medicale) pentru a nu fi amanat si totodata sa nu dea bani cadrului medical de stat?

    Oare de ce Medicul programeaza operatia sau interventia si nu un coordonator?

    Unde se pot adresa pacientii care se simt santajati prin programarea devansata a actului medical? (Actiune concreta la indemana oricui)

    Care este pozitia autoritatilor cu privire la acest fenomen dincolo de ceea ce spune codul penal?

      1. Cred ca nu ati pus intrebarea care trebuie…Intr-adevar sint f putini doctori care iti spun”Da-mi atitia bani ca sa imi fac treaba” dar printre pacienti functioneaza o bursa a spagii mereu adusa la zi…”Tu cit ai dat?’, ‘Cit se mai da pt,,,?’. Cind mergi cu plicul la dr majoritatea spun ‘Nu trebuie, lasati…” dar pacientul ‘vigilent’ stie care-i treaba si ‘uita’ plicul pe masa. Sau se face treaba asta prin intermediul asistentelor, care au si ele partea lor…Nu mai stiu care-i ‘cursul spagii’ actual, n-am mai fost internat de mult timp – cred ca a scazut, intr-adevar , dupa ce s-au marit salariile doctorilor.

        1. Studiul este facut de ministerul sanatatii, o institutie direct interesata ca rezultatul acestor date sa fie o rata redusa a coruptiei. Nici politistul care ia banii lasati intre acte ca sa nu iti ia carnetul nu ti-a cerut nici un ban. Pana si politicianul care ia spaga e ok, atat timp cat nu iti cere spaga! Sunt sigur ca daca politia ar face un sondaj, ar formula intrebarile in acelasi fel lol

  14. Acel sondaj nu reflectă adevărul , de fapt nu reflectă nimic ! L-am primit și eu anul trecut după ce m-am externat , nici măcar nu i-am dat importanță pentru că nu reprezintă nimic ! Zici tu că șpagă dau cei cu mentalitate comunistă…hai să lămurim un lucru ! Anul trecut m-am pricopsit cu o hernie de disc , după ce am făcut toate investițiile pe banii mei pentru că statul mă programa peste un an la RMN în condițiile în care eu nu mai puteam merge , am ajuns la un chirurg neurolog prin cineva , pentru că nu îi dădusem nimic a rămas “să vadă” când mă programează la operație , înainte să ies din cabinet i-am dat “plicul” , după ce a văzut cât era în plic mi-a sunat telefonul și m-a întrebat când vreau să mă operez a doua zi sau peste o săptămână , același medic care a programat o cunoștință ce nu i-a dat nimic peste…4 luni ! Acum întrebarea mea este , tu ai sta fără să poți merge 4 luni de zile , să nu mai spune dacă viața ți-ar fi pusă în pericol , pentru că ai orgoliu și nu vrei să promovezi șpaga ? Ce pot face pacienții în cazul în care dacă nu dai nu se uită la tine ? Da, nu-ți cere nimeni șpagă, dar nici nu se uită la tine dacă nu dai , pentru că da , așa se întâmplă în 90 % din cazuri , să nu mai spunem că fără cunoștințe e posibil nici măcar să nu ai cui să dai șpagă !

    1. Scuze pentru greșeli , am scris repede de pe telefon și n-am aruncat o privire înainte să-i dau send apoi n-am mai putut corecta ! Ați prins ideea , când e vorba de sănătatea ta n-ai cum să te mai gândești …stai dom’le că eu mă duc la DNA așa cu un picior târâș pentru că e mai important să eliminăm șpaga din sistem decât sănătatea mea , n-ai cum , pur și simplu n-ai cum să te gândești la altceva când viața îți e pusă în pericol ! Nu m-ar fi deranjat însă ca medicul să-mi spună : ” nu vă supărați , încercăm să îndreptăm imaginea despre sistem , suntem bine plătiți , suntem aici pentru a vă ajuta , am jurat să o facem și nu putem primi nimic “, el nu era presat de o chestiune între viață și moarte , mi-ar fi redat încrederea în umanitate…nu a făcut-o ! Restul sunt povești !

    2. Iar în ce privește acel sondaj , când vezi că este trimis de Ministerul sănătății și știi cine conduce Ministerul sănătății , cum sunt numiți directorii de spitale cum Dumnezeu să-l iei in serios și să crezi că o să se întâmple ceva dacă tu răspunzi la acele întrebări, eu nu mai am încredere nici în DNA dapăi într-un sondaj timis de Ministerul sănătății ! Să fim serioși , dacă cineva voia dreptate în țara asta doar din anchetele Recorder și Romania te iubesc jumătate din clasa politică era la închisoare ! Oamenii nu răspund la asemenea tâmpenii iar cei care răspund nu spun adevărul de teama repercursiunilor , citeam că răspunsul la sondaj e anonim , cum să fie anonim când îți e trimis pe numărul de telefon luat de pe fișa de internare ! Hai să fim serioși , dacă cineva vrea să afle adevărul nu are nevoie de sondaje , te îmbraci in civil și te dai pacient într-un spital , aflii adevărul și ce se întâmplă 30 de minute !

  15. Românul e paranoic, nu va răspunde la întrebări de genul ăsta.

    Ne e frică de vaccinuri cu cincigeu, cum nu ne-ar fi să recunoaștem ceva?

    Dacă află doctorul și nu ne mai ajută, sau ne omoară? Oricum, mișto proiect.

    Dar, de multe ori, nu cere medicul ci se vorbește în salon “cam cât se dă”.

  16. Felicitari pentru munca depusa. As adauga insa ca mai sunt niste necunoscute in aceasta ecuatie: procentul celor care au raspuns (din total mesaje); care este procentul celor care au oferit “spaga” fara sa li se ceara. De multe ori nu se mai cere dar se discuta intre pacienti sau cadre cu cat sa “contribui”. Totodata oare cati nu au raspuns de frica sa nu se afle numele lor. Eu insa sper ca suntem pe frumul cel bun, dar imi este teama de ciza aceasta data de inflatie si alti factori, care, criza ce ar forta medicii sa isi reia vechile obiceiuri.

  17. Spaga se da in primul rand la asistenti si asistente, cat si infirmieri si infirmiere. Desigur, in functie de interventie, la medic.. mai ales sub pretextul sau pe bune pentru materiale/medicamente de o calitate superiora celor disponibile in spital; deci ar putea fi imbubatatita si analiza si concluzia.

    Succes si spor in continuare!

  18. Sa fim seriosi, aproape niciun medic nu mai este prost sa ceara explicit spaga. Dar au extrem de multe tactici prin care te “constrang”. Iarmajoritatea pacientilor care au dat, de frica, de rusine sau chiar pentru ca stiu ca darea de spaga se pedepseste, raspund cu “NU”.
    Este foarte posibil ca fenomenul a scazut, dar sa nu ne imbatam cu apa rece, este inca o problema enorma, iar daca poate in spitalele mari s-a mai schimbat ceva, incele din orase mici sau comune fenomenul spagii este extrem de raspandit, pot spune chiar ca majoritatea pacientilor dau iar doctorii primesc.

  19. Da, corect, cu siguranta procentul a scăzut fata de anii anteriori. Cu toate acestea sunt convinsa ca exista multi pacienti care poate nu au raspuns deloc la sondaj sau poate au raspuns cu “nu” de teama ca totusi datele lor sa nu fie identificate (chiar daca e anonim).
    In realitate exista multi medici care nu iti cer verbal spaga dar pur si simplu nu te opereaza pana nu le bagi plicul in buzunar. Am caz in familie care a fost tinuta internată zile întregi in spitalul din Petrosani cu dureri insuportabile si doctorul ii spunea ca nu are timp sa o opereze ca e full. Dupa ce i-a bagat plicul in buzunar in cateva ore a gasit “timp” ca sa se ocupe de ea.
    Si nu ar fi singurul caz din familie dar m-as lungi prea mult.
    Cu toate acestea, am si eu experienta placuta la o maternitate de stat din Timisoara cand chiar nu am simtit ca cineva are nevoie de o “atentie” din partea mea ca sa fiu tratata decent.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
Harta binelui din spitale. Cine e în spate?
Următorul
Se mai schimbă ceva în România? Cazul „pescuitului” la balastieră
Alex Nedea Jurnalist

Se mai schimbă ceva în România? Cazul „pescuitului” la balastieră

Semnificațiile unei investigații de presă și ale descinderilor DIICOT

You May Also Like