Genocidul stejarilor seculari

Ce se întâmplă cu ultimele păduri de câmpie ale României
Alexnedea Recorder Genocidul Stejarilor Seculari

Genocidul stejarilor seculari: cum ni se fură ultimele păduri de câmpie

8 Iulie 2021

În apropierea Bucureștiului – și în mare parte din jumătatea de sud a României – sunt decimate sistematic ultimele rămășițe ale pădurilor care ar trebui să asigure oxigenul orașelor așezate în mijlocul câmpurilor.

În pădurile de câmpie, firmele de exploatare vânează cu precădere stejarii seculari, arbori extrem de valoroși pe care îi doboară cu acte de „igiena pădurii”, adică o pretinsă operațiune de curățare a pădurii de arbori uscați.

Într-o investigație întinsă pe parcursul ultimelor șase luni, am luat la pas pădurile din mai multe județe, am adunat dovezi și i-am confruntat pe toți cei implicați în acest fenomen. Pe tot parcursul documentării am trăit cu senzația că nimeni nu are interesul să oprească tăierile ilegale, dar ne-am încăpățânat să mergem până în pânzele albe.

O investigație de Alex Nedea pentru Recorder. Imagine David Muntean, Editori: Cristian Delcea și Mihai Voinea.

Total
0
Shares
Comentarii 2
  1. Buna seara domnule Alex Nedea, am urmarit cateva din investigatiile dumneavoastra si pot spune ca mi s-a facut rau la propriu. Am tras, din pacate, o singura concluzie, aproape o tara intrega e partasa la furt, de la mic la mare, de cel care munceste si care stie ca este ilegal ce se petrece, la cei care trebuie sa controleze si sa opreasca ilegalitati, la toti cei care profita de jafurile care se petrec, pana la mediul politic care patroneaza tot acest sistem. Iar cei care nu fura privesc senini la jaful din jurul lor ca niste meduze din abisuri. Faptul ca exista spaga in spitale, administratii, educatie, astea par deja manifestari inocente. Incep sa nu mai pot condamna pe acei oameni care intr-o societate normala ar trebui sa aiba un statut social si financiar decent pentru aportul adus de ei in societate, cum ar fi doctorii, educatorii, cand incearca sa isi ridice nivelul de trai din spaga. Recunosc ca acum pare o fractura de gandire, cum totusi sa acceptam spaga? N-ar fi mai normal si mai bine ca societatea sa indrepte toate aceste naravuri, furt , spaga, trafic de influenta? Nici nu stiu ce e mai grav, ca sunt ilegalitati sau ca sunt naravuri? Ilegalitati nepedepsite sau naravuri care de sute de ani se rostogolesc odata cu societatea romanesca, cum am putea oare sa scapam de un asemenea blestem?
    Munca nu mai este privita ca ceva normal, ci mai degraba ca ceva dus in derizoriu, numai prostii muncesc, destepti sunt cei care se descurca. Incep sa cred ca cine nu se poate adapta sa ia mita, pleaca din Romania. Privind ce calitate de oameni a ajuns sa capuseze tot ce este post de conducere din administratie, veniti pe filiera politica, cred ca totul este politizat acolo, chiar ma minunez ca mai exista jurnalism de nivelul practicat de echipa dumneavoastra. Ca nimic nu prea ramas neatins in Romania. Privind investigatii, reportaje, emisiuni TV, vad ca Romania are o mare probleme a calitatii umane, umanitatea a iesit din oameni, vocabularul este indreptat ca un baros impotriva limbii romane, oamenii nu mai stiu a articula cuvinte frumoase, totul este ca o apocalipsa impotriva culturii. Fiul meu spune ca sunt batrana si nu m-am adaptat noii societati. Asa o fi, dar eu simt ca societatea a decazut ca urmare a lipsei de educatie si a faptului ca legile nu se aplica in Romania.
    Am scris aceste randuri in primul rand sa va multumesc pentru munca depusa, sa multumesc ca inca mai sunt oameni corecti, educati, decenti in Romania, care nu doar privesc cu ingrijorare, asta ca sa citez un individ pe care l-am votat presedinte ca sa nu iasa presedinti alte lighioane si pentru care am si incasat bastoane la Ambasada Romaniei de la Haga, cand am fost indignati ca ne-a fost limitat dreptul la vot.
    Mult succes in continuare.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
Politizarea de la Apele Române
Alexnedea Recorder Noi Dezvaluiri Despre Politizarea Institutiilor

Politizarea de la Apele Române

Un animal politic și o chelneriță angajată inginer

Următorul
Mafia lemnului din Bucovina
Alexnedea Recorder Mafia Lemnului

Mafia lemnului din Bucovina

Un atac asupra unor jurnaliști și o crimă împotriva pădurii

You May Also Like