Drumurile și hoția

Cum sunt furați banii de asfaltări din Programul Național de Dezvoltare Locală.
Alexnedea Recorder Drumurile Si Hotia

Drumurile și hoția – O fraudă a Programului Național de Dezvoltare Locală

22 Mai 2019

În februarie, Recorder a publicat o anchetă intitulată „Dumnezeul Achizițiilor”, în care se desfășoară o parte din ceea ce pare a fi cel mai mare furt din istoria recentă a României: Programul Național de Dezvoltare Locală, instituit de Liviu Dragnea și finanțat cu 10 miliarde de euro din bugetul national. Între timp, am călătorit prin țară pentru a prezenta dimensiunile reale ale acestei afaceri.

Jumătate din aceste 10 miliarde de euro au mers pentru asfaltarea drumurilor comunale: 4000 de obiective de investiții au fost răspândite în toată țara, dar concentrate mai ales în partea de sud a țării, unde Partidul Social Democrat are cei mai mulți primari și unde firmele de partid par să prospere. .

Am găsit lucrări de asfaltare la care asfaltul a fost așezat direct pe pământ, pentru ca banii alocați materialelor să rămână în mâinile constructorilor; am găsit firme conduse de rude sau prieteni ai unor miniștri din Partidul Social Democrat, care au primit finanțare de la Guvern și au lăsat în urmă drumuri distruse la primul îngheț; am găsit drumuri asfaltate prin PNDL de două ori, fără ca cineva să-și ridice vreo îngrijorare în acest sens; am găsit primari care insistă să construiască drumuri cu aceleași firme care au avut o executare proastă a contractelor anterioare; am găsit un program megaloman, care irosește sume uriașe de bani, fără a avea măcar mecanisme de control clare. Este un adevărat paradis al primarilor smecheri și al oamenilor de afaceri afiliați politic.

Și mai presus de toate, PNDL-ul lăudat de Liviu Dragnea la fiecare ședință electorală i-a făcut pe primari să renunțe la absorbția fondurilor UE pentru a se concentra pe banii mult mai accesibili veniți de la Guvern. Fără birocrație, fără condiții stricte de îndeplinit și mai presus de toate, fără inspecții. Nu doar că am pierdut acele miliarde de euro irosite pe lucrări de proastă calitate, am pierdut și banii la care am fi putut avea acces prin fonduri europene.

O anchetă a lui Alex Nedea și David Muntean

O investigație de Alex Nedea pentru Recorder. Imagine David Muntean, Editori: Cristian Delcea și Mihai Voinea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Următorul
Apă de băut
You May Also Like