Cazul podului de la Luțca

Un pod prăbușit și un morman de corupție ieșit la iveală
Alexnedea Recorder Cazul Podului De La Lutca

Cazul podului de la Luțca – Ce se ascunde în spatele acestui morman de moloz

4 Iulie 2022

Pe 9 iunie 2022, un pod din localitatea nemțeană Luțca s-a prăbușit în albia Siretului. Trecuseră numai șapte luni de la redeschiderea sa, după o reabilitare desfășurată prin Programul Național de Dezvoltare Locală (PNDL).

Știrea a făcut înconjurul țării. Televiziunile au transmis de la fața locului, iar autoritățile au promis anchete necruțătoare. Apoi s-a lăsat liniștea. În albia Siretului a rămas un morman uriaș de moloz, ca o emblemă a programelor de dezvoltare în care Guvernul României a investit și continuă să investească zeci de miliarde de euro.

Cazul podului de la Luțca sintetizează perfect modul de funcționare al acestei uriașe afaceri: baroni locali care primesc fonduri de la centru, firme de partid care câștigă toate contractele și lucrări făcute de mântuială, care cedează la scurt timp după inaugurare.

În județul Neamț, rețeta a fost șlefuită până la granițele absurdului: politizarea investițiilor de infrastructură a devenit atât de sufocantă încât nu doar firmele de construcții sunt alese preferențial, ci chiar și inginerii care coordonează lucrările trebuie să aibă carnet de partid. Atunci când criteriile de competență sunt eliminate, asfaltul se poate turna și direct pe pământ, iar podurile pot fi consolidate și cu fâșii de pânză.

Vă prezentăm o poveste incredibilă despre corupție, slugărnicie și incompetență. Povestea din spatele unui morman de moloz.

O investigație de Alex Nedea pentru Recorder. Imagine David Muntean, Editori: Cristian Delcea și Mihai Voinea.

Total
0
Shares
Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *

Anterior
Fenomenul angajărilor politice la Târgu Mureș
Alexnedea Recorder Angajarile Politice

Fenomenul angajărilor politice la Târgu Mureș

„Băiatul ăsta vine de la PSD, dă-i un post cât mai sus”

Următorul
Operațiunea Balastul
Alexnedea Recorder Operatiunea Balastul

Operațiunea Balastul

Sute de balastiere se folosesc de minciuni pescărești pentru a ocoli legea

You May Also Like